Folket har talat – den här partiledaren vill svenskarna helst fira jul med

En av frågorna i Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning är ”Vilken partiledare vill du helst äta julbord hos?”. I toppen av den politiska julgranen 2022 hamnar Magdalena Andersson (S) med god marginal ner till tvåan Jimmie Åkesson (SD) och trean Ebba Busch (KD). Nykomlingen Johan Pehrson (L) seglar upp i opinionen som ”killen vid sillen”.

Årets mest träffsäkra opinionsundersökning är äntligen här. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1115 personer vilken partiledare de helst vill äta julbord hos. Överlägsen favorit i år är Magdalena Andersson (S) med 27 procent av rösterna. Andraplatsen intas av Jimmie Åkesson (SD) med 18 procent och på tredjeplats kommer Ebba Busch (KD) med 16 procent. Statsminister Ulf Kristersson (M) får nöja sig med 12 procent och en fjärdeplats.

Här hittar du hela undersökningen (pdf)

– Inom amerikansk politik pratar man om ”The beer question”, det vill säga vilken politiker som väljarna helst vill ta en öl med. Den svenska motsvarigheten är självklart julbordsfrågan som ju egentligen säger väldigt mycket mer. Äter man den gravade laxen innan grisfötterna, sjunger man för fulla muggar till ”Hej tomtegubbar” och väntar man med andra lagret i chokladasken tills det första är slut? Sakfrågorna och politiken är givetvis viktigast, men när det väger jämnt i opinionen kan ”likeability”, eller i det här fallet ”julability”, vara skillnaden mellan vinst och förlust, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Magdalena Andersson, Jimmie Åkesson och Ebba Busch behåller sina respektive julbordsplaceringar från 2021 med den stora skillnaden att Andersson tydligt drar ifrån i toppen. Avgående Annie Lööf (C) är den partiledare som tappar mest jämfört med 2021 och går från 13 till 8 procent. 6 procent av svenskarna vill helst dela julbord med Liberalernas nye partiledare Johan Pehrson, vilket är tre procentenheter mer än hans företrädare fick.

– Valresultatet är känt sedan länge och en ny regering är på plats, men om det är någon mätning som partistrateger och spinndoktorer borde djupdyka i så är det vår julmatsundersökning. Där får man ett nyanserat och ärligt svar kring vad svenskarna känner inför partiledarna. Smaken må vara som baken, men ljuger gör den inte, säger Jimmy Sandell.

Fråga: Vilken av dessa partiledare skulle du helst vilja äta julbord hemma hos?

  1. Magdalena Andersson (S) 27 %
  2. Jimmie Åkesson (SD) 18 %
  3. Ebba Busch (KD) 16 %
  4. Ulf Kristersson (M) 12%
  5. Nooshi Dadgostar (V) 9 %
  6. Annie Lööf (C) 8 %
  7. Johan Pehrson (L) 6%
  8. Märta Stenevi (MP) 2 %
  9. Per Bolund (MP) 1 %

Magdalena Andersson är populär i alla ålderskategorier men i synnerhet bland de äldre delarna av befolkningen. I kategorin 65+ vill hela 40 procent helst fira jul med Magdalena Andersson. Det enda undantaget är kategorin 30–39 år där Ebba Busch med minsta möjliga marginal kniper förstaplatsen framför Magdalena Andersson.

Vad är det då som avgör vilken partiledare man helst vill dela julbord med? 38 procent anger att den viktigaste faktorn är upplevd trevlighet. Den näst viktigaste faktorn är att man är nyfiken på personen, medan det minst viktiga är om partiledaren kan laga det bästa julbordet.

– Magdalena Anderssons popularitet, som nästan räckte till valseger, tycks bestå och till och med öka. Kanske är det helt enkelt mer lockande att umgås över chokladasken med en frispråkig och avslappnad oppositionsledare än med en pressad och allvarstyngd statsminister. Av de som valde nykomlingen Johan Pehrson anger hela 70 procent att hans trevlighet är den viktigaste faktorn. Team Pehrson gläds garanterat åt att ”killen vid grillen” nu även verkar ha blivit ”killen vid sillen”, säger Jimmy Sandell.