Från Bryssel till Stockholm – Tove Larsson, ny näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen

I december får Livsmedelsföretagen en ny näringspolitisk chef. Hon heter Tove Larsson, och hon ansvarar idag för den europeiska branschorganisationen FoodDrinkEuropes public affairs-arbete inom hållbarhet. Vi var alldeles för nyfikna för att hålla oss ända till december så vi skickade fem snabba frågor till Tove redan nu.

Hej Tove! I december börjar du på Livsmedelsföretagen som näringspolitisk chef. Vad gör en sån egentligen?

Som näringspolitisk chef kommer jag utveckla och leda Livsmedelsföretagens public affairs-arbete. Det handlar om att driva organisationens samhälls- och näringspolitiska agenda utifrån framförallt ett nationellt, men även ett europeiskt och globalt, perspektiv.

Du har ju inte ens börjat din nya tjänst, men vilka frågor tror du att du kommer behöva lägga mest tid på?

Det får jag ha en diskussion med mina kommande kollegor om, som alla är experter inom sina respektive områden. Men en väldigt viktig fråga framöver är att fokusera på hållbar utveckling och tillväxt samt innovation i hela livsmedelskedjan, och att bidra till att skapa möjligheter för en globalt konkurrenskraftig livsmedelsindustri.

Du bor sedan länge i Bryssel. Vad har du jobbat med där?

Jag har jobbat i Bryssel i många år med avbrott för studier och en tid på bland annat Europaparlamentet i Luxemburg. I Bryssel leder jag den europeiska livsmedelsindustrins arbete inom public affairs med fokus på hållbarhet ur ett brett perspektiv. Tidigare ledde jag konsultbyrån Weber Shandwicks public affairs-avdelning i Bryssel och ansvarade där för klienter inom hälso-, konsument- och hållbarhetsområdet.

Vad kommer du sakna mest med Bryssel, och vad längtar du mest till i Stockholm?

Bryssel är en väldigt internationell stad där olika kulturer möts. Här finns ett stort utbud av kulturevenemang och restauranger, som inte enbart serverar Leffe och moules frites… Något jag inte kommer att sakna är dock det gråa och regniga vädret. Jag ser fram emot det mesta med Stockholm och Sverige! Framförallt ser jag fram emot att få arbeta med alla kunniga medarbetare på Livsmedelsföretagen. Men även att få möjlighet att exempelvis utveckla PA-verksamheten, att arbeta med en långsiktig vision där man ser hela livsmedelskedjan, att jobba med relevanta organisationer i partnerskap samt att lyfta fram FNs hållbarhetsmål.

Låt oss säga att du ska bjuda den nya näringsministern på middag. Vad lagar du för mat?

Jag lagar nog hellre än bra… men kaffe klarar jag mig inte utan så jag bjuder gärna ut ministern på en god sådan!

Tack Tove, och varmt välkommen till Livsmedelsföretagen!

Jimmy Sandell

Kommunikations- och näringspolitisk chef
Skicka e-post till Jimmy
08-762 65 02, 073-355 06 07