Från snusbak i köksugnen till 15 000 dosor om dagen

I det här avsnittet av Feeder får du höra Henrik Jakobsson, vd och grundare av Gotlandssnus, berätta om hur det gick till när han bestämde sig för att bli snusfabrikör. Vi får en rundtur i fabriken i Roma och pratar med Henrik om snusproduktion (såklart), stora visioner, svenska politiker som motarbetar snuset, EU:s snusförbud, folkhälsa och en närmast oändlig exportpotential.

Här kan du lyssna på hela Feeder med Henrik Jakobsson på Gotlandssnus.

Om starten för Gotlandssnus

”Då fick man den berömda sparken i baken och jag tänkte att jag ska starta upp ett eget företag. Jag brinner för industri, jag brinner för Gotland. Så den första visionen jag egentligen satte upp innan jag startade var att jag ska skapa ett arbetstillfälle per verksamhetsår.”

”Så satte jag igång. Började labba hemma i köket och bakade snuset i vår vanliga ugn och det luktade i hela huset så att jag var väl inte så populär därhemma. Jag insåg själv att jag var tvungen att experimentera på nåt annat ställe så då köpte jag en begagnad hushållsugn för 500 kr i lokaltidningen och satte den nere i verkstan.”

Om att jobba på Gotlandssnus

”Nu är det högkonjunktur i Sverige och det märks även på Gotland. Vi är väl ett ganska framgångsrikt och spännande företag så när vi söker folk, vilket vi gör nästan hela tiden, får vi gott om ansökningar. Nästan oftast är det personer som har ett jobb även om vi försöker få in arbetslösa.”

”Det är bra om man vet vad man tillverkar när man jobbar i produktion, men snusar man inte så är det inte så att man inte får jobba, det lovar jag. De får använda näsan och ögonen istället.”

Om synen på svenska politiker

”Några politiker är såklart för att försöka hjälpa oss få ut vårt snus ut i världen. Det är väl mer de här som är mot det här och inte förstår fördelarna som irriterar mig ganska rejält. Eftersom jag är gotlänning och följer Almedalen varje år så är det beklämmande för mig att se de här som propagerar mot, att se dem stå och mingla med ett glas rosé. Jag vet inte hur många tusen som alkohol dödar i Sverige och hur många hundratusen som är medberoende, och att de då går emot en fråga som snuset som egentligen inte har något dödsfall alls, det blir en konstig dubbelmoral för mig.”

”Det är synd att politikerna inte tar det ansvaret, för att vi skulle kunna göra väldigt mycket för folkhälsan i resten av världen om snuset hade varit godkänt. Vi ser ju själva vad snuset har gjort här i Sverige, att vi har sån låg andel rökare. Vi räddar liv dagligen på det sättet, så tänk om man kunde tänka likadant utanför Sverige. Och det är här man hade velat ha hjälp av våra politiker att trycka på det här.”

Om snus och folkhälsan

”I och med att statistiken säger att det är ingen som dör av snus så tycker jag att man ska se det som att vi räddar liv. Vi kan få en som röker att börja med en snusprodukt istället. Nu säger jag inte att snus är nån hälsoprodukt! Det är en tobaksprodukt, det är beroendeframkallande och kan öka blodtryck och så vidare. Men i jämförelse med cigaretter som är dödligt så är snuset nånting vi verkligen ska jobba för.”

”Pratar man med konsumenter så förstår huvuddelen såklart att snus är ett bättre alternativ. Vad som är lite konstigt är att det fortfarande är ganska många som likställer cigaretter och snus. Men det är klart, har vi politiker som inte backar upp att snus är en mindre farlig produkt så tror ju även allmänheten det.”

Om EU:s exportförbud togs bort

”Det skulle betyda enormt mycket. Just nu är det ju ett stopp vilket gör det svårt att få även länder utanför EU att titta på snuset, för har EU den här inställningen till den här produkten tror man att det är nåt som inte vi heller ska ha. Så det gäller ju att få våra svenska politiker att förstå det här och kriga för det här, och sen att vi såklart får det här godkänt i EU. Potentialen är enorm”

”I princip finns det inget stopp, i mina mått är potentialen oändlig. Du får själv kalkylera på hur många rökare det finns i världen som kan börja med snus. Det vore ett otroligt uppsving för lilla Gotlandssnus också såklart.”

Vill du höra hela vårt reportage från Gotlandssnus med Henrik Jakobsson? Då kan du lyssna på Feeder här.