Kändisarna som svenskarna helst bjuder in till julbordet

Som en del av sin stora julmatsundersökning har Livsmedelsföretagen frågat 1115 svenskar vilken känd person man helst vill bjuda in till julbordet. Högst upp i kändisgranen 2022 sätter svenskarna en klart lysande stjärna i form av tv-kocken Tareq Taylor som därmed behåller sin förstaplats från 2021.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1115 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”. Årets favorit är den charmige och allestädes närvarande krögaren och tv-kocken Tareq Taylor. Med 12 procent av rösterna tar Taylor förstaplatsen med god marginal ner till tvåan överstelöjtnant Joakim Paasikivi som under året ofta synts och hörts som expertkommentator på kriget i Ukraina. På tredje plats kommer Sveriges kanske flitigaste komiker Per Andersson, känd från ungefär vartannat program på tv.

Här kan du ladda ner hela undersökningen

– Vi lever i svåra och oroliga tider, och då behöver vi ibland distrahera oss med något lättsamt som åtminstone för stunden får oss att glömma våra bekymmer. Den rutan kryssar Tareq verkligen i. Han är oerhört charmig, varm, personlig och har alltid nära till skratt. Att han dessutom jobbar med mat, något som vi vet ger många trygghet och glädje, bidrar med all säkerhet till hans stora popularitet. Att det på plats två och tre på listan kommer en militär respektive en komiker tycker jag bekräftar det stora behovet vi har just nu av både trygghet och humor, säger Daniel Emilson, press- och mediechef på Livsmedelsföretagen.

Förutom Tareq som behåller sin förstaplats från fjoråret så har hela topp-tio listan från 2021 bytts ut. Kändisjulbordet domineras i år av medialt välexponerade personer som Mauri Hermundsson, Pernilla Wahlgren, Alex Schulman och Farah Abadi. En något otippad person på listan är den avgående riksbankschefen Stefan Ingves, men det är väl inte osannolikt att många vill ha tips på hur man ska hantera de stigande räntorna. Genetikforskaren Svante Pääbo får ensam representera vetenskapen vid årets kändisjulbord medan skridskoåkaren Nils van der Poel är den enda idrottaren.

Delar man upp svenskarna i ålderskategorier bekräftas Tareq Taylors breda popularitet. Det enda undantaget är kategorin 40–49 åringar som helst vill bjuda Per Andersson.

10 mest populära kändisarna att bjuda in till julbordet

  1. Tareq Taylor 12 %
  2. Joakim Paasikivi 7 %
  3. Per Andersson 6 %
  4. Nils van der Poel 4 %
  5. Svante Pääbo 3 %
  6. Pernilla Wahlgren 3 %
  7. Stefan Ingves 3 %
  8. Farah Abadi 3 %
  9. Mauri Hermundsson 3 %
  10. Alex Schulman 3 %