Kodjo Akolor och Edward Blom reder ut små och stora matfrågor i säsong 6 av Halloj kylskåpet

Varför kan man inte köpa sega ostbågar? Är mycket kaffe bättre än bra kaffe? Vilken är den perfekta godismixen? Hur ser det ut i en pannkaksfabrik? Och när börjar egentligen jul(öl)en? Det är några av frågorna som komikern Kodjo Akolor och mat- och kulturhistorikern Edward Blom tar sig an i säsong 6 av Livsmedelsföretagens webbserie Halloj kylskåpet.

I premiäravsnittet av säsong 6 av Halloj kylskåpet beger sig Kodjo – antagligen Sveriges störste ostbågeälskare – till Filipstad för att träffa snacksexperterna på OLW. Kodjo är en man med en mission – han vill en gång för alla ta reda på varför man inte kan köpa färdigsegade ostbågar. Tittaren får följa med Kodjo in på OLW där han får lära sig allt om hur ostbågar tillverkas, och med hjälp av gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom utforskar han ostbågens spännande historia. Edward Blom medverkar i samtliga fem avsnitt av säsong 6 och delar med sig av sin både breda och djupa kunskap inom mat- och kulturhistoria.

Det första avsnittet i säsong 6 släpptes den 1 november och är Kodjo Akolors debut som programledare för webbserien Halloj kylskåpet. Kodjo är en av Sveriges mest uppskattade komiker och programledare inom både TV och radio. Sitt breda genomslag fick Kodjo som en av programledarna för Morgonpasset i P3, ett jobb han hade i hela 12 år. Kodjo Akolor är känd för sin positiva energi, charmerande personlighet och förmåga att skapa humor och underhållning som når en bred publik.

– Jag har alltid varit nyfiken på hur det faktiskt funkar inom livsmedelsindustrin. Var kommer egentligen all vår mat och dryck ifrån? Hur och var och av vem tillverkas alla fantastiska livsmedel som vi äter och dricker varje dag? Jag tror att många med mig har samma frågor och därför är det jättekul att få vara en del av Halloj kylskåpet och få träffa några av Sveriges mest kända livsmedelsföretag. Jag hoppas att alla som tittar kommer tycka det är lika roligt och intressant som det har varit för mig att spela in det, säger Kodjo Akolor.

Kodjo utanför OLW i Filipstad med Jimmy Johansson, innovationschef och Per-Inge Eriksson, fabrikschef

I säsong 6 av Halloj kylskåpet får Kodjo och tittarna lära sig om tillverkningen av ostbågar, kaffe, lösgodis, pannkakor och alkoholfri öl. Det första avsnittet (OLW) släpptes den 1 november på Halloj kylskåpets Youtube-kanal. Avsnitt två (Arvid Nordquist) släpps den 15 november och avsnitt 3 (Aroma) den 29 november. Avsnitt 4 (Lantmännen Cerealia) släpps den 13 december och avsnitt 5 (Spendrups) den 20 december.

– Det är väldigt roligt att än en gång få visa upp våra otroliga medlemsföretag och hur det går till när några av Sveriges mest älskade livsmedel produceras. Inte minst i dessa tider av ökande priser så är det viktigt att folk får se allt arbete, omsorg och kunnande som ligger bakom maten och drycken de köper. Svenska livsmedel kanske kostar lite mer men jag tror man förstår varför när man ser de här avsnitten och får träffa de fantastiska personerna som jobbar i livsmedelsindustrin, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Halloj kylskåpet är en webbserie som produceras av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Halloj kylskåpet har varit en tittarsuccé från start och till dags dato har serien över 2,4 miljoner visningar. I säsong 1 och 2 fick tittarna följa med Edvin Törnblom när han besökte små och stora livsmedelsföretag, och i säsong 3 och 4 tog Sofia Dalén över som programledare. I säsong 5 vägleddes tittarna genom mat-Sverige av komikerduon Tom & Petter, och i säsong 6 är Kodjo Akolor programledare med Edward Blom som återkommande gäst.

Säsong 6: Från ostbågar och kaffe till lösgodis, pannkakor och alkoholfri öl

Avsnitt 1: Har Kodjo uppfunnit den GODASTE ostbågesmaken?

Det bästa Kodjo vet är sega ostbågar och han anser bestämt att de borde gå att köpa färdiga på påse. Men är det överhuvudtaget möjligt? Och hur gör man ens ostbågar? Följ med när Kodjo undersöker saken hos snacksexperterna på OLW i Filipstad och på vägen kanske lyckas skapa en ny storsäljare på snackshyllan.

Titta på premiäravsnittet här!

Medverkande i avsnittet:

Jimmy Johansson, Innovationschef, Orkla Confectionery & Snacks Sverige

Per-Inge Eriksson, Fabrikschef, Orkla Confectionery & Snacks Sverige

Edward Blom, Gastronom och kultur- och näringslivshistoriker

Avsnitt 2: Kodjo ska sätta Sverige på kaffedrickar-tronen (släpps 15 november)

Hur mycket kaffe dricker en typisk svensk egentligen? Enligt Kodjo inte i närheten av tillräckligt! Enligt den senaste statistiken har Sverige hamnat på en fjuttig sjätteplats bland de länder som dricker mest kaffe i världen, så här får det inte vara! Med hjälp av Edward Blom och kaffeexperterna på Arvid Nordquist försöker Kodjo reda ut vad som hänt egentligen.

Medverkande i avsnittet:

Marcus Burman, Quality Manager, Arvid Nordquist

Edward Blom, Gastronom och kultur- och näringslivshistoriker

Avsnitt 3: Kodjo STYR UPP godissverige! (släpps 29 november)

Kodjo tror att han har lyckats lista ut hur man blandar den PERFEKTA godispåsen. Och nu måste han lära resten av det svenska folket! Han bestämmer sig för att ta hjälp av Edward Blom och experterna på godisfabriken Aroma i Skarpnäck. Vad innehåller påsen och hur görs egentligen de godaste godisarna som bara MÅSTE vara med?

Medverkande i avsnittet:

Piotr Dudek, Produktionschef, Aroma

Edward Blom, Gastronom och kultur- och näringslivshistoriker

Avsnitt 4: Kodjo förenar världen med EN pannkaka! (släpps 13 december)

Var kommer egentligen alla pannkakor ifrån? För att hitta pannkakornas källa beger sig Kodjo till Laholm där Lantmännen Cerealia har Nordens största pannkakskök. Här lagas dagligen över 600 000 pannkakor och Kodjo tar sig an uppgiften att göra den ultimata pannkakan som förenar hela världen!

Medverkande i avsnittet:

Åsa Yhlen, Plant Manager, Lantmännen Cerealia

Edward Blom, Gastronom och kultur- och näringslivshistoriker

Avsnitt 5: Kodjo löser kontroversen – DÅ startar julen (släpps 20 december)

När kan man egentligen säga att julen börjar? Är det när Edward Blom sätter upp sin julgran, när det börjar säljas lussekatter i matbutiken eller när den första alkoholfria julölen hälls upp? Kodjo tycker att åsikterna är för spridda, men han har en idé! Häng med Kodjo till Spendrups i Grängesberg för att se om han har rätt och lyckas förena folket i den polariserande frågan om när julfirandet sätter i gång!

Medverkande i avsnittet:

Richard Bengtsson, Chefsbryggmästare, Spendrups

Edward Blom, Gastronom och kultur- och näringslivshistoriker