Konsumenter är snabba på att plocka upp trender

Påsk är, näst jul, årets stora mathelg. Moderna människor fastar inte in påsken, i varje fall sällan av religiösa skäl, möjligen fastas det av hälsoskäl. Däremot följs ofta påskens ätande av godis i alla dessa former, av ett lätt neurotiskt ”beachform-dietande”.

Det intressanta är att vi svenskar tycks bli alltmer intresserade av att äta ekologiskt och hälsosamt, och samtidigt bli allt skickligare på att exportera sprit, tårtor och snus. På vår matdag den 15 april kommer vi att presentera rykande färska exportsiffror som visar vilka länder som köper vad, och vad som säljer bäst utanför Sverige. Vi är den industrigren som mest ökar vår export. Vi säljer i dag mat, tillverkad i Sverige, till över 160 länder.

Den mattrend som är starkast här hemma, är ekologiskt och hälsosamt. Många vill äta sunt, nyttigt och naturligt. Och i kölvattnet av det ökar laktosfritt och glutenfritt. Många anser sig må bättre av mat utan de ingredienserna. Att livsmedelsindustrin tillhandahåller mjölk utan laktos eller bröd utan gluten beror på att konsumenter vill ha det, inte på att vi luras för att tjäna pengar, som vissa kritiker skriver.

Nu är det förvisso inget fel på att tjäna pengar på sin verksamhet, utan tvärt om en förutsättning för att fortsätta producera och utvecklas. Och om konsumenter vill ha produkter som på olika sätt specialbehandlats för att bättre tillfredsställa personliga önskemål om hälsa är det förstås företagens uppgift att skapa dem. När det gäller mat och ätande är många konsumenter så kvicka att ta till sig nya teorier och trender att branschen har svårt att hänga med. Påskens matsignum, äggen, kan de flesta oberoende av diet, LCHF, Tallriksmodellen, GI eller ingen diet alls, äta med gott samvete. Nutritionsforskningen tycks unisont hylla ägget som matval. Och orkar man inte laga själv, eller bara vill ha inspiration kan man gå till nyöppnade Eggs Inc på Regeringsgatan i Stockholm där tidigare Årets kockvinnaren, Andreas Hedlund bara serverar olika äggrätter.

Glad påsk!