Svenskarna ställer större krav på julmaten i år

I år räcker det inte med att julmaten smakar gott, vi vill göra gott när vi handlar den också. Det framgår av Livsmedelsföretagens julmatsrapport 2015.

– Konsumenterna ställer allt högre krav på vad som platsar på julbordet. Det blir allt viktigare att julmaten är svenskproducerad och att den är producerad under schyssta förhållanden. Vi vill ha godare julmat i dubbel bemärkelse, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Livsmedelsföretagens julmatsrapport 2015, som presenterades på presseminariet Årets Julbord på tisdagen, visar bland annat att andelen konsumenter som tycker att det är mycket viktigt att julmaten är svenskproducerad har ökat, att fler tycker det är viktigt att maten är producerad under rättvisa och miljömässigt hållbara villkor och att kraven på matens kvalitet i stort har ökat.

Särskilt tydligt är detta för kött- och charkprodukterna på julbordet. Visserligen svarar vart femte konsument att de tänker äta mindre kött i jul än tidigare jular, men det kött man man äter får gärna vara lite dyrare, och framförallt ska det vara svenskt.

Svenskarnas önskemål om en godare jul återspeglar sig i årets nyheter på julmatsutbudet, varav flera visades upp på presseminariet. Bland annat finns det nu för första gången miljömärkt, MSC-certifierad, lutfisk att tillgå. Andelen MSC-märkt fisk och skaldjur har ökat kraftigt under 2015.

– Vi får allt mer medvetna konsumenter som granskar förpackningarna och tittar efter olika märkningar och certifieringar. Och våra livsmedelsproducenter svarar snabbt upp mot konsumenternas önskemål, säger Marie Söderqvist.

Enligt den senaste prognosen kommer exempelvis försäljningen av ekologiska livsmedel att öka med 40 procent i år, vilket i så fall skulle överträffa rekordåret 2014.

Läs hela julmatsrapporten
Bilder från Årets Julbord

Livsmedelsföretagen har ett ständigt pågående förändringsarbete för att föra svensk livsmedelsproduktion framåt inom svenskproducerad kvalitet och hållbarhet. Som en del i detta har branschen enats om ett åtagande att 100 procent av palmoljan som används i svensk livsmedelsproduktion ska vara hållbart certifierad.  Och nästa år kommer den nya svenskmärkningen att finnas tillgänglig för konsumenten ute i handeln. Bakom märkningen står Livsmedelsföretagen, LRF och Svensk Dagligvaruhandel. Så gör vi världens godaste mat ännu bättre. Det är därför vi kallar oss Sveriges godaste bransch.