Många felaktigheter om tillsatser i maten

Det florerar många felaktiga påståenden om hälsoeffekterna av olika tillsatser. Det konstateras i ny forskningsbaserad rapport som gjorts på uppdrag av Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.

– Vi vet att många konsumenter oroar sig för tillsatser i maten och hur det påverkar deras hälsa. Mycket av oron grundar sig i olika myter om tillsatser, inte minst i sociala medier. Med denna rapport vill vi räta ut frågetecken, öka kunskaperna och bidra till en mer faktabaserad diskussion om tillsatser i maten säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel och Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen.

I rapporten, som Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel gemensamt står bakom, ges också information om varför tillsatser används och hur användandet av tillsatser regleras.

– Förutom att ge konsumenterna faktabaserade svar på flera av de vanligaste frågorna om tillsatser och hälsa, förklarar vi varför tillsatser finns i vissa livsmedel och hur användningen regleras. Perspektiv som ofta glöms bort i tillsatsdebatten och därför skapar onödig oro, säger Marie Söderqvist och Karin Brynell.

Citronsyra, glutamat, emulgeringsmedel och sötningsmedel är några av de tillsatser som den forskningsbaserade rapporten bringar klarhet i. Tillsatsrapporten har gjorts av Swedish Nutrition Foundation.

Tillsatsrapporten