God Jul & Gott Nytt År

Livsmedelsföretagen anordnade i år ett julbord ihop med Invitationsdepartementet. Tillsammans bjöd de in nya och gamla svenskar för att äta ett traditionellt julbord och samtala om mat som medel för integration.

Idén till årets julbord föddes när Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist träffade Invitationsdepartementets grundare Ebba Åkerman. Invitationsdepartementet är ett ideellt projekt som sammanför personer som vill bli bättre på svenska med personer som pratar flytande svenska över en hemlagad middag.

– Eftersom mycket diskussion och debatt det senaste året handlat om migration och flyktingar kändes det bra att låta årets julbord handla om nya svenskar och gammaldags svensk mat. Vi vill göra det inkluderande och öppna upp jultraditionerna för nya svenskar som vill förstå våra ibland mystiska matvanor, säger Marie Söderqvist.

Förutom de nya svenskarna som ville testa och prata om svenska julmatstraditioner, var även Nöjesguiden inbjudna. De har skrivit en artikel om julbordet som finns att läsa här.