Program och tema för Matdagen 2023

Den 4 maj händer det. Livsmedelsföretagen presenterar en finfärsk rapport om kompetensförsörjning, landsbygdsminister Peter Kullgren berättar om arbetet med livsmedelsstrategin och experter från näringslivet, politiken, facket och akademin slår sina kloka huvuden ihop för att hitta lösningar på den stora och växande kompetensbristen.

Som livsmedelsproducent i Sverige har man ingen brist på utmaningar. Extrema kostnadsökningar, ett havererat energisystem, en kraftigt försvagad krona, försämrad köpkraft hos konsumenterna och en ständigt hårdnande konkurrens från utlandet är bara några exempel.

Att säga att läget är svårt för livsmedelsindustrin är en underdrift. Samtidigt måste vi försöka titta bortom dagens akuta kriser och ta tag i andra men lika avgörande utmaningar för svensk livsmedelsproduktion. Och när vi frågar våra 800 medlemsföretag om vilken som är deras största utmaning på lång sikt återkommer samma svar år efter år: kompetensförsörjning.

Kompetensbristen – ett hot mot svensk livsmedelsproduktion

De svenska livsmedelsproducenterna hittar inte den personal och den kompetens de behöver. Det handlar om allt från slaktare och bagare till ingenjörer, produktutvecklare och processtekniker. Den snabba tekniska utvecklingen, omställningen till hållbar produktion och ökande konkurrens ställer allt högre krav på både utbildning och erfarenhet. Bristen på kompetens är ett av de största hindren för företagen att expandera och att satsa på nya produkter, marknader och möjligheter.

En kraftigt förbättrad kompetensförsörjning är avgörande för att livsmedelsproduktion i Sverige ska öka, bli mer konkurrenskraftig, klara av den hållbara omställningen och säkra landets livsmedelsberedskap. Tyvärr tyder allt på att kompetensbristen kommer öka de kommande åren.

Frågorna hopar sig. Var ska de svenska livsmedelsföretagen hitta morgondagens medarbetare? Hur och var ska de utbildas och hur ska man behålla dem? Hur ska vi få unga människor att välja livsmedelsindustrin istället för någon annan av Sveriges framgångsrika industrier? Kan livsmedelsindustrin bidra till att minska utanförskapet? Vad kan företagen göra, vad kan det offentliga göra och vad kan vi göra tillsammans?

Allt detta och mycket mer kommer vi att stöta och blöta på Matdagen den 4 maj, då vi lanserar en pinfärsk rapport sprängfylld med insikter och statistik om kompetensbehovet inom den svenska livsmedelsindustrin.

Det blir en dag med inspiration, kunskap och diskussion. Dessutom blir det utdelning av det prestigefyllda priset Årets Livsmedelsexportör och traditionsenligt avslutar vi dagen med en fantastisk middag signerad Malin Söderström.

Varmt välkommen!

Program och deltagare

13:30 | Välkomna till Matdagen 2023

Sofie Eliasson Morsink, ordförande Livsmedelsföretagen inleder.

Rapport: Var ska livsmedels­industrin hitta morgondagens medarbetare?

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, presenterar Livsmedelsföretagens färska kompetensförsörjningsrapport.

Så jobbar företagen med kompetensförsörjning

Hur ser företagens verklighet ut? Hur drabbas de av kompetensbristen? Magnus Nilsson, vd Nyhléns Hugosons och ordförande Kött & Charkföretagen, Alexandra Callegari Lindholm, HR-direktör Orkla Foods Sverige, och Cecilia Kocken, vd Arla Foods Sverige, delar med sig av hur deras företag arbetar med kompetensförsörjning.

Vad kan vi göra för att åtgärda kompetensbristen inom livsmedels­industrin?

Ett utforskande panelsamtal om framtidens kompetensbehov och dagens kompetensbrist inom Sveriges tredje största industri. Med medverkan av Johan Schnürer, rektor Örebro universitet, Maria Bernhardsen, regeringens särskilda utredare av Yrkeshögskolan och Fredrik Malm (L), ordförande utbildningsutskottet.

Cirka 14:45 | Världens mest kompetenta fika

Tillsammans med några av Sveriges bästa konditorer bjuder Jesper Långström, utbildningsansvarig på Sveriges Bagare och Konditorer, på alldeles för mycket och alldeles för god fika.

Årets Livsmedelsexportör 2023

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som uppmärksammar svenska livsmedelsföretag som har haft stora exportframgångar. Priset delas i år ut för tjugofjärde gången. Vem har gjort sig förtjänt av denna prestigefyllda utmärkelse? Priset delas ut av landsbygdsminister Peter Kullgren och Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsstrategin 2.0 – Vad händer och vad kan vi vänta oss?

Landsbygdsminister Peter Kullgren har tagit initiativ till att uppdatera den nationella livsmedelsstrategin från 2017. Hur långt har man kommit och hur kommer den nya strategin skilja sig från den nuvarande?

Hur kan livsmedels­industrin bidra till bättre integration och minskat utanförskap?

Enligt SCB:s arbetskraftsundersökningar uppgick arbetslösheten bland utrikes födda till 16,1 procent år 2022. Samtidigt skriker livsmedelsindustrin och näringslivet i stort efter arbetskraft. Vad kan göras? Vilka goda exempel finns det att lära av? Ett panelsamtal med Eva Guovelin, ordförande Livsmedelsarbetareförbundet, Benjamin Dousa, vd Timbro, Sophia Metelius, statssekreterare Arbetsmarknadsdepartementet, Alaa Alsheikh Ibrahim, teamledare Sevan Hummus Factory och Jonas Tunestål, vd Scandi Standard.

Halloj kylskåpet och en mer attraktiv livsmedelsindustri

Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, berättar om succéserien Halloj kylskåpet och bjuder på en sneak preview från kommande säsong. Och vem vet, kanske dyker det upp en överraskning också…?

17:00 | Från ord till bord

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, summerar Matdagen 2023. Malin Söderström, krögare på Moderna Museet, presenterar menyn för kvällens middag.

Är du inte anmäld men vill gå?

Det finns enstaka platser kvar, så anmäl dig innan de tar slut: Anmäl dig via den här länken

Alla med ett intresse för svensk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga är varmt välkomna att delta. Det finns dock begränsat med platser och vi kommer att ge förtur till våra medlemsföretag.

Deltagande på Matdagen inkl. middagen är gratis.

Uteblivet deltagande faktureras med 1 000 kronor (500 kr om anmälan är exkl middag) om avanmälan inte sker senast en vecka innan eventet, dvs den 27 april 2023.