Matvalet 2018: Feeder möter Kristdemokraterna

I oktober frågade vi 1000 svenskar vilket parti de har störst förtroende för när det gäller mat och politik. Med bara 1,4% av rösterna hamnar Kristdemokraterna näst sist i undersökningen. Men vad har Kristdemokraterna egentligen för matpolitik? Och hur ska de få upp siffrorna inför riksdagsvalet? För att ta reda på detta träffade vår podcast Feeder KD:s livsmedelspolitiska talesperson Magnus Oscarsson. 

Här har vi klippt ut fem citat från vår intervju med Magnus Oscarsson. Vill du lyssna på hela intervjun (41 min) kan du göra det här.

Men först, vem är Magnus Oscarsson?

Magnus Oscarsson är född 1970 i Ödeshög i Östergötland. Han har arbetat som snickare, slöjdlärare och jordbrukare, och sedan 2006 är han kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Ödeshög. Magnus blev riksdagsledamot för Kristdemokraterna 2014 och är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Han är även partiets livsmedelspolitiska talesperson.

Så tycker Magnus och Kristdemokraterna om:

Livsmedelsstrategin? ”När jag har varit ute och pratat med just jordbrukare har de känt att äntligen har vi en strategi. Många tycker att Sverige har jobbat för att avveckla jordbruket och nu säger vi faktiskt att vi vill utveckla. Så det är en sak som jag tror är väldigt viktigt för våra jordbrukare – att politikerna har bestämt sig. Sen är det viktigt att vi kommer ifrån det här pratstadiet så att vi inte bara snackar, så att jordbrukarna känner att detta är på riktigt.”

Sockerskatt? ”För det mesta är socker dåligt, det vet vi ju. Men Kristdemokraterna vill inte ha någon sockerskatt. Jag tror att det är bättre att man informerar på olika sätt. När man ska köpa läsk exempelvis, att man skriver hur mycket socker det innehåller.”

Svenskarnas förtroende för partierna inom området mat och politik (oktober 2017).

Självförsörjning? ”Det här är en av de viktigaste frågorna vi har tycker jag. Och Kristdemokraterna jobbade hårt för att få in höjd självförsörjningsgrad i livsmedelsstrategin. Om vi summerar så är vi under 50%, varannan tugga vi äter kommer inte från Sverige. Finland har mellan 80-90%, de kan fortfarande berätta historien på ett sätt som vi inte behöver i Sverige. Vi har inte varit i krig på över 200 år så vi har en inställning att här händer det aldrig någonting. Det är en galen tanke, vi måste bli mer medvetna. Vi måste ha mätbara mål så att vi kan se hur mycket vi ökar över år, och fundera tillsammans med myndigheter hur vi kan samarbeta för att höja medvetandet.”

Gårdsförsäljning? ”Kristdemokraterna är inte emot gårdsförsäljning, däremot är det viktigt att inte monopolet förstörs. Kan vi hitta modeller för det så är det positivt.”

Trösklarna på arbetsmarknaden? ”När man är ute bland företagarna tar de ofta upp som första punkt att det är mycket regler och krånglig byråkrati. Men naturligtvis också att de är duktiga på att ta in unga och nya svenskar. Och det har vi inom KD och Alliansen tagit fasta på. Vi kallar det för inträdesjobb där man lyfter in ungdomar, de får lite mindre betalt men det kombineras med att lära sig svenska. Arbetsgivarna har ingen arbetsgivaravgift och det gäller i två år. Det handlar om att få in så många ungdomar som möjligt. Att lära sig svenska samtidigt som man jobbar är det bästa, och det får inte ta så lång tid som idag att komma in i arbete. Ett utanförskap gagnar ingen.” 

Och ett bonuscitat:

Nationalrätt om Kristdemokraterna får välja? ”Köttbullar med nöt, fläsk, och lite vildsvin, det är väldigt gott. Och sen brunsås och potatis, med lingon. Det är riktigt gott.”

Det här var bara några smakprov ur vårt spännande samtal med Magnus Oscarsson från KD. Lyssna gärna på hela intervjun i Feeder.