Matvalet 2018: Feeder möter Miljöpartiet

I vår Demoskop-undersökning i oktober frågade vi 1000 svenskar vilket parti de har störst förtroende för när det gäller mat och politik. 13,5% svarade Miljöpartiet, men när vi ställde frågan 2014 fick partiet 38%. Ett enormt tapp alltså, men hur blev det så här? Och vad har Miljöpartiet egentligen för matpolitik? För att ta reda på detta träffade vi kommunalrådet Maria Gardfjell.

Vem är Maria Gardfjell?

Maria Gardfjell är utbildad biolog och har en yrkesbakgrund från bl.a. Coop, Konsumentverket och KRAV. Sedan 2010 är hon kommunalråd i Uppsala och hon ställer även upp som MP-kandidat till riksdagsvalet 2018. Här följer fem citat ur vår Feeder-intervju med Maria.

Svenskarnas förtroende för partierna inom området mat och politik.

Så tycker Maria och Miljöpartiet om:

Livsmedelsstrategin: ”Det är ganska mycket vackra ord i Livsmedelsstrategin men kokar man ner den handlar det bara om ökad produktivitet i jordbruket. Det handlar väldigt lite om livsmedelsproduktionen, om livsmedelsföretagen. Det handlar väldigt lite om gastronomi, turism, landsbygd, djuromsorg och folkhälsa.”

Sockerskatt: ”MP tycker inte att vi ska ha en sockerskatt. Det finns flera skäl till det. Det viktigaste på det här området är att om livsmedelsföretagen blir bättre på att minska fett, socker, tillsatser, och så vidare, kommer vi inte behöva ha den här diskussionen alls. Det kan också slå väldigt fel med en sådan skatt, även om ambitionerna är väldigt goda.”

Om svenskarna ska bunkra mat inför en kris: ”2020 ska man ju göra en väldigt stor övning i vårt totalförsvar. Inför det kommer säkert Länsstyrelsen börja preparera svenskarna för att klara sig i 72 timmar. Det tror jag redan att många kan. Men som kommunpolitiker märker jag att det ställs väldigt höga krav från medborgarna att allt ska fungera jämt.”

Gårdsförsäljning: ”Nej. Man ska inte underskatta Systembolaget och allt arbete som har gjorts på det här området. Det viktiga är inte att kunna köpa direkt från producenterna, utan att vi får igång produktionen så att man enkelt kan köpa via Systembolaget.”

Förstatligad livsmedelskontroll: ”Jag tror inte det blir bättre om det förstatligas. Risken är att det bara blir mer fyrkantigt då. Det som behövs är samverkan mellan små kommuner, och det kommer nu en ny utredning om hur kommunerna kan jobba med avtal för att samverka enklare.”

Och ett bonuscitat:

Nationalrätt om Miljöpartiet får välja: ”Jag tänker en älgstek med potatis från stadsodlingen och trattkantareller från skogen. Och närproducerade honungsrostade rotsaker samt hemgjord rönnbärsgele. Detta serveras med ett ekologiskt rött vin.”

Vill du veta mer om hur Maria och Miljöpartiet ser på frågor som livsmedelsexport, offentlig upphandling, nationella eko-mål, regelförenkling, arbetsmarknad, mm? Lyssna på hela intervjun i Feeder.