Matvalet 2018: Feeder möter Socialdemokraterna

I vår stora Demoskop-undersökning i oktober frågade vi 1000 svenskar vilket parti de har störst förtroende för när det gäller mat och politik. 18,6% svarade Socialdemokraterna, en ökning med nästan 9% sedan förra mätningen 2014 men en bra bit under de 31% man fick i riksdagsvalet samma år. Men vad tycker Socialdemokraterna egentligen i frågor som rör matpolitik och livsmedelsindustrin? För att ta reda på detta träffade Feeder den socialdemokratiska riksdagsledamoten Marianne Pettersson.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Marianne Pettersson i Feeder.

Vem är Marianne Pettersson?

Marianne Pettersson sitter i riksdagen för Socialdemokraterna sedan 2014 och är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Marianne är bosatt i Trelleborg där hon har jobbat som undersköterska i över 30 år. Marianne har varit politiskt engagerad i 20 år och även varit fackligt aktiv i Kommunal.

Svenskarnas förtroende för partierna inom området mat och politik.

Så tycker Marianne och Socialdemokraterna om:

Livsmedelsstrategin: ”Vi har kämpat för det här länge. Redan 2011 la vi en motion om att vi behövde en strategi. Vi har ju aldrig haft någon tidigare. Det finns de som hävdar att vi inte har tittat på livsmedelsfrågan sedan andra världskriget, så det är verkligen på tiden.”

Sockerskatt: ”Vi tror inte att det fungerar. Det skulle vara stora gränsdragningsproblem kring vilken typ av socker och hur. Sen kan det komma fram nya uppgifter som gör att man ändrar ståndpunkt, men med det vi vet idag säger vi nej till en sockerskatt.”

Offentlig upphandling: ”Det är ju inte rimligt att offentlig sektor köper saker som skulle vara förbjudna att producera i Sverige, utan det rimliga är att det man köper ska uppfylla våra krav på t.ex. djurskydd och miljölagstiftning. Det handlar om kunskap hos de som upphandlar.”

Att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden: ”Jag tror inte att Sverige ska konkurrera med låga kostnader, vi ska konkurrera med hög kvalitet. Då behöver vi kvalificerad arbetskraft och då är det utbildning vi ska satsa på. Idag har ju livsmedelsföretagarna svårt att få tag på kompetent personal, så det är jätteviktigt att fixa utbildningar som matchar behoven på arbetsmarknaden.”

Att förstatliga livsmedelskontrollen: ”Jag tror inte att det är rätt väg att gå. Jag vet att det förekommer kritik, och befogad sådan i många fall. Det pågår en utredning just nu där man tittar på att ha samverkan mellan kommuner. Livsmedelsverket har även fått ett uppdrag att titta på hur de kan öka kompetensen i det här området. Jag tror att det är en framkomligare väg att gå.”

Och ett bonuscitat:

Nationalrätt om (S) får välja? ”Tacos. Det är ju det nya som alla äter. Man kan göra det på i princip allting: fisk, kött, vegetariskt och välja massor av tillbehör. Det kan tillfredsställa alla smaker.”

Vill du veta mer om hur Marianne och Socialdemokraterna ser på frågor som livsmedelsexport, självförsörjning, gårdsförsäljning, matfrågorna i valrörelsen, mm? Lyssna på hela intervjun i Feeder.