Möt Alexander, vår nye arbetsrättsjurist och förhandlare

I maj började Alexander Iliev på Livsmedelsföretagen som arbetsrättsjurist och förhandlare. Dessförinnan hade Alexander en liknande roll på Plåt & Ventföretagen, och skulle han bjuda en förhandlingsmotpart på middag blir det viltkött och potatis med bejublad portvinssås.

Alexander Iliev, arbetsrättsjurist och förhandlare på Livsmedelsföretagen.

1. HEJ ALEXANDER! VAD JOBBAR DU MED PÅ LIVSMEDELSFÖRETAGEN?

Jag arbetar som arbetsrättsjurist/förhandlare. Det innebär att jag, tillsammans med mina fantastiska kollegor, hjälper våra medlemsföretag med allt möjligt som har med arbetsgivarfrågor att göra.

2. VAD GJORDE DU INNAN DU KOM TILL OSS?

Då arbetade jag med i princip samma saker fast på en annan arbetsgivarorganisation, Plåt & Ventföretagen. De stora skillnaderna är dels att jag fått lite nya fackliga motparter och dels att många av våra medlemsföretag är betydligt större än de företag jag arbetade med innan.

3. HUR SER EN TYPISK ARBETSDAG FÖR EN ARBETSRÄTTJURIST/FÖRHANDLARE UT?

Det kan vara väldigt varierande. Vissa dagar sitter man i rådgivningen och då handlar det mycket om att prata med medlemmar i telefon. Andra dagar kanske man har en förhandling, håller utbildning eller utreder någon klurig fråga.

4. VILKA ÄR DE VANLIGASTE ARBETSRÄTTSLIGA FRÅGORNA FRÅN VÅRA MEDLEMMAR?

Även här är det väldigt varierande. Det man kan notera är dock att vissa frågor blir mer frekventa under vissa delar av året. Exempelvis kommer det mycket frågor om semesterregler när det börjar närma sig sommar.

5. HAR DU NÅGRA KONKRETA TIPS TILL FÖRETAG SOM VILL LÄRA SIG MER OM/BLI BÄTTRE PÅ ARBETSRÄTT?

Kontakta oss! Vi finns ju här för våra medlemmar och att göra dem än bättre på arbetsrätt är viktigt. Sen kan det gå till på olika sätt men något väldigt konkret är ju att gå våra utbildningar eller komma på våra arbetsgivarträffar.

BONUSFRÅGA! DU SKA SNART PÅBÖRJA EN TUFF FÖRHANDLING. FÖR ATT SKAPA GOD STÄMNING BJUDER DU IN DINA MOTPARTER PÅ MIDDAG. VAD BLIR DET FÖR MAT?

Haha, bra fråga! Om jag skulle laga maten själv blir det en anrättning av viltkött och potatis med min bejublade portvinssås till. Ifall middagen äger rum på restaurang skulle det nog bli något åt det italienska hållet.