Ny exportansvarig på Livsmedelsföretagen

Rasmus Bäckström började på Livsmedelsföretagen i juni efter sju år i Bryssel som medarbetare till europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt. Rasmus kommer att vara exportansvarig och arbeta för att det ska bli lättare för svenska livsmedelsföretag att exportera.

Rasmus Bäckström – exportansvarig på Livsmedelsföretagen.

1. Hej Rasmus! Du har precis börjat på Livsmedels­företagen. Vad kommer du jobba med?

Jag kommer specifikt arbeta med att stärka exporten av svenska livsmedel och öppna upp fler marknader utanför Europa.

2. Vad gjorde du innan du kom till Livsmedels­företagen?

Jag har arbetat de senaste sju åren på Europaparlamentet i Bryssel för den moderate europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt. Där har jag haft ett fokus på livsmedelslagstiftning och reglerna för den gemensamma marknaden.

3. Vad krävs för att den svenska livsmedelsexporten ska kunna öka?

Dels att vi arbetar med villkoren och konkurrenskraften för livsmedelsproduktion på hemmaplan och dels att vi stärker arbetet med att hitta nya marknader för våra produkter.

4. Vilka stora hinder finns det för svenska livsmedelsföretag som vill exportera?

Idag tar det ofta lång tid att få exportavtal på plats vilket gör att när det väl är aktuellt kanske möjligheten redan är borta. Generellt sett så behöver vi också stärka vår konkurrenskraft. Det är fortfarande svårt att konkurrera mot andra länder som ett svenskt livsmedelsföretag med regler och skatter som inte är gynnsamma.

5. Vilken svensk livsmedelsprodukt tror du skulle kunna bli nästa stora exportsuccé?

Jag tror väldigt mycket på svensk dryck. De senaste åren har det kommit många nya högkvalitativa och nytänkande dryckesproducenter inom allt från juice och öl till vatten och sprit. En annan produkt med stor potential är det svenska snuset som om det skulle få exporteras också skulle kunna kraftigt minska antalet rökare globalt. Det är framförallt högt förädlade produkter som är värda att exportera och har störst potential.