Nyåkers pepparkakor Årets Livsmedelsexportör

Nyåkers Pepparkakor har utsetts till Årets livsmedelsexportör 2013.
– Med smart produktutveckling, kvalitetsfokus och hela bygden bakom sig har Nyåkers pepparkakor lyft sin export och den svenska pepparkakan till oanade höjder, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Nyåkers VD Christoffer Öhberg tar emot priset av landsbygdsminister Eskil Erlandsson på Livsmedelsföretagens matdag i dag.

– Jobb på landsbygden med ökad export och god förädling av svenska råvaror är  en viktig del i vår satsning på Matlandet Sverige. I Nyåkers har vi ett företag som kombinerar allt detta. De har visat att exportsuccéer kan byggas på den svenska landsorten, säger Eskil Erlandsson.

2011 omsatte Nyåkers pepparkakor 72 miljoner SEK med en exportandel på hela 35 procent. Den starka exporttillväxten har framför allt ägt rum på marknader utanför EU där det finns efterfrågan på premiumkakor – i burkar. Idag finns Nyåkers kakor i 15 länder och man har utvecklat ett unikt koncept för varje marknad. I USA är exempelvis pepparkakor med pumpasmak en storsäljare under Halloween. Nyåkers har idag över 80-tal kaksorter, bl a pepparkaka med blåmögelostsmak.

Företagets exportframgångar bygger på stark lokal sammanhållning där inte bara personalen utan hela bygden sluter upp. Förra året invigdes nya pepparkaksfabriken i Bjurholm, och därmed stärks företagets produktionskapacitet.

VD:n Christoffer Öhberg berättar att är de är på gång med nya exportsatsningar, inte minst i Storbritannien.

– Det är exporten som är framtiden för oss. Ute i världen kan vi växa, året runt, och den här utmärkelsen sporrar oss ännu mer.

Bakom priset Årets Livsmedelsexportör står Livsmedelsföretagen och Business Sweden inom ramen för satsningen Food From Sweden. För prissumman kan företaget Nyåkers Pepparkakor köpa tjänster från Business Sweden för ett värde om 50 000 SEK.

Fakta/Svenska råvaror
Nyåkers pepparkakor förädlar det svenska jordbrukets kvalitetsråvaror. Vetemjölet kommer från svensk spannmål och köps från Lantmännen. Sockret kommer från skånska betodlare och förädlas i sockerbruken Örtofta och Arlöv. De 900 ton strösocker som Nyåkers köpte 2012 svarar mot en odling om 90 hektar.

Kontakt: Marie Söderqvist, VD Livsmedelsföretagen, tel: 070-724 09 71;

Christoffer Öhberg, VD Nyåkers pepparkakor,  tel: 070-20 04 487