Prins Carl Philip prisade Semper

Semper har utsetts till Årets Livsmedelsexportör 2015. Priset delades ut av H.K.H Prins Carl Philip och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht under Livsmedelsföretagens Matdag på onsdagseftermiddagen.

– Årets Livsmedelsexportör är ett erkännande som vi på Semper är mycket stolta över att få och det kommer att ge ännu mer energi till samtliga semperiter i vårt avlånga land, säger Diego Cabeza, exportchef på Semper som tog emot det prestigefyllda priset.

Under prisceremonin läste Sven-Erik Bucht upp juryns motivering:

Genom en väl genomarbetad exportstrategi, satsningar på forskning, nya distributionsvägar och nischade produkter som ligger i tiden har företaget lyckats uppnå en imponerande exporttillväxt på kort tid. Företagets innovativa och högkvalitativa produkter gör livet enklare och godare för småbarnsföräldrar runt om i världen, liksom för människor som måste eller vill utesluta gluten ur kosten. Företaget har för många konsumenter blivit synonymt med kvalitet och säkerhet, vilket stärker bilden av Sverige utomlands och banar väg för andra svenska livsmedelsföretag på exportmarknaderna. Och genom den höga andelen svenska råvaror i produkterna och anläggningar i Götene och Korsnäs bidrar företaget till jobb och utveckling på svensk landsbygd. Priset Årets Livsmedelsexportör 2015 går till Semper”.

Semper hade förra året en exporttillväxt på över 10 procent och exporten står nu för en fjärdedel av omsättningen. Tillväxten har varit särskilt stark i Norden, Ryssland och de baltiska länderna.

Företagets huvudfokus har varit att få det glutenfria sortimentet med ett 70-tal produkter att växa utomlands och här är företaget nu näst störst på den europeiska marknaden. Av allt det som Semper producerar i Sverige – gröt, välling, glutenfria mixer och knäckebröd – är 70 procent av råvarorna från det svenska jordbruket.

– Världen skriker efter barnmat och glutenfria produkter med hög kvalitet och tillförlitlighet. Semper mättar det behovet och de har visat att satsning på export, gärna med hälsofokus, är framtiden för svensk livsmedelsindustri, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Fakta om priset Årets Livsmedelsexportör
Bakom priset står Livsmedelsföretagen och Food From Sweden. Förutom äran består priset av en presentcheck på 50 000 kronor som Semper får köpa exporttjänster för från Business Sweden. 2014 gick priset till Pågen.

Kontakt: Marie Söderqvist, tel: 070-724 09 71, Malin Westling, Kommunikationschef, Semper, tel: 073-332 31 26