Seminarium i riksdagen: Så säkrar vi vår livsmedelsförsörjning

Den 22 november arrangerade det Livsmedelspolitiska nätverket i riksdagen ett lunchseminarium i riksdagen. Panelen bestod av Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal och Patrik Myrelid, strategichef på Lantmännen.

Värd för seminariet var Sofia Skönnbrink (S) och samtalet modererades av f.d jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Intresset för att delta var stort bland riksdagsledamöterna som fick lyssna till livsmedelsbranschens utmaningar, men också möjligheter. Carl Eckerdal inledde seminariet genom att tala om att livsmedelsbranschen befinner sig en utmanande tid, med bland annat en svag svensk valuta och skenande elpriser. Carl avslutade med att konstatera att utsikterna för livsmedelsbranschen kommande år kan beskrivas som att det kommer att ”bli sämre innan det blir bättre”.

Patrik Myrelid talade bland annat om att Lantmännen genom aktiva utvecklingsinsatser arbetar för att möjliggöra en ökning av spannmålsskörden med 1 miljon ton per decennium och nå netto noll klimatpåverkan till 2050. Patrik Myrelid nämnde även en rad gemensamma satsningar som pågår inom branschen för lönsam tillväxt inom svensk lantbruks- och livsmedelssektor samt berättade om Lantmännens satsning på ärtprotein genom en produktionsanläggning i Lidköping.

Håll utkik efter kommande aktiviteter och läs mer om det Livsmedelspolitiska nätverket på livsmedelspolitiskanatverket.com.

Sofia Skönnbrink (S) stod värd för lunchseminariet

Rasmus Bäckström

Ansvarig exportfrågor
Skicka e-post till Rasmus
08-762 65 34, 070-756 21 41