Salt eller inget? Brödinstitutet reder ut motstridiga påståenden om salt

För några månader sedan kom det braskande rubriker om att vi inte alls behöver dra ned på saltet och att mängden salt som de flesta svenskar idag får i sig inte är ohälsosam. Informationen är kontroversiell eftersom både WHO och Livsmedelsverket förespråkar ett sänkt saltintag. Brödinstitutets dietist Maria Sitell reder ut vad som faktiskt gäller.

FRÅN BRÖDINSTITUTETS BLOGGINLÄGG

”Budskapet i tidningarna, i tv och i de sociala medierna var att hälsoriskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke inte alls ökar för den som äter 12,5 gram salt om dagen, eller två och en halv tesked. WHO rekommenderar under 5 gram bordssalt per dag vilket är ungefär samma mängd som Livsmedelsverket rekommenderar. Till grund för tolkningen ligger en uppföljningsstudie som är publicerad i tidskriften The Lancet och som har sin grund i en mer omfattande studie från 2014.

Vilken roll spelar det här?
Oavsett bakgrund till saltartiklarna i medierna så är det primära att ett råd inte förändras med anledning av en studie, oavsett hur välgjord den är. Det krävs betydligt mer än så för att ändra kostråd. Men, ska inte en studie spela roll kan man ju samtidigt fråga sig? Och svaret är jo. Alla råd uppdateras regelbundet när nya studier finns att väga samman. Livsmedelsverket uppdaterar sina kostråd ungefär var åttonde år. Ytterst få förändringar har skett mellan uppdateringarna vilket är tack vare att underlaget är så gediget.”

Här kan du läsa hela blogginlägget.