Sofia Dalén besöker nya medlemsföretag och delar med sig av svinntips i säsong 4 av Halloj kylskåpet

Hur räddar man flera tusen ton frukt? Är Björn Ranelid Österlens största äppelpallare? Hur viktig är Aladdin-asken för julen? Kan ett skämt vara lingongrovt? Hur får man till en perfekt spicy hummus? Det är några av frågorna som Sofia Dalén tar sig an i säsong 4 av Livsmedelsföretagens succéserie Halloj kylskåpet.

I säsong 4 av Halloj kylskåpet beger sig Sofia Dalén återigen hem till kända svenskar och får tillåtelse att kika in i deras kylskåp. Mötena leder henne ut på en resa genom Sverige där hon får lära sig hur några av våra mest älskade livsmedel tillverkas. I första avsnittet åker Sofia hem till ståuppkomikern Johanna Wagrell för att prata om vad som är ett lagom grovt skämt. Därifrån åker hon vidare till Pågen som uppenbarligen knäckt koden till det perfekt grova brödet – Lingongrova. Men vad tycker de egentligen om Sofias ståuppdebut?

Halloj kylskåpet produceras av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. I säsong 1 och 2 fick tittarna följa med podd- och tv-profilen Edvin Törnblom när han undersökte sina influencervänners kylskåp och besökte små och stora livsmedelsföretag. Inför säsong 3 tog programledaren och journalisten Sofia Dalén över stafettpinnen. Halloj kylskåpet har blivit en tittarsuccé och Sofias premiärsäsong har hitintill över 630 000 visningar. Totalt har serien över 1,5 miljon visningar.

– Jag ser så mycket fram emot att få dela med mig av vad vi pysslat med i höst. Att få möjligheten att jobba med mat och dryck på det här lite annorlunda viset har återigen visat sig vara otroligt spännande. Det känns lite som den perfekta blandningen mellan hemmaplansfördel och ett helt nytt äventyr inom livsmedelsindustrin. Det tar liksom aldrig slut på eldsjälar som så tydligt brinner för sitt arbete och sina produkter. För mig är det viktigt att få se hur vi i Sverige producerar livsmedel då vi ständigt håller oss själva väldigt högt när det kommer till just livsmedelsproduktion. Därför är det en lyx att få kika in bakom kulisserna hos några av våra största och mest kända varumärken, säger programledaren Sofia Dalén.

Förutom Lingongrova får Sofia veta mer om hur man tillverkar äppelmust, Aladdin-choklad, hummus och juice gjord på räddad frukt, och utöver Johanna Wagrell besöker hon kändistyckaren Tramsfrans, sin radarpartner Kalle Möller, komikern Nisse Hallberg och författaren och ordkonstnären Björn Ranelid. Avsnitten släpps på Halloj kylskåpets Youtube-kanal varannan söndag med start den 20 november.

– Det är fantastiskt kul att få bjuda in Sofia och tittarna till nya otroliga medlemsföretag och visa upp hur det faktiskt går till när livsmedel som alla känner igen och har en relation till blir till. Den här säsongen bjuder bland annat på dryck och poesi, hetta och tårar och oväntade klimathjältar. Och lika säkert som jag vet vad jag har med mig som gå-bort-present i jul, vet jag vilken jullåt som kommer att gå på repeat hemma hos oss, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Halloj kylskåpet – Säsong 4

Avsnitt 1: Perfekt grova skämt med Pågen

Sofia avslöjar för första gången någonsin att hon i hemlighet drömmer om att bli ståuppare. Ett oväntat tips från Johanna Wagrell leder Sofia till Pågens bageri i Malmö där hon hoppas få svar på hur man skriver ett lagom grovt skämt.
Medverkande: Johanna Wagrell & Magnus Andersson, Pågen

Avsnitt 2: Rscued räddar Tramsfrans självrespekt

Tramsfrans är en våldsamt uppskattad kändisbevakare som gjort sig ett namn genom sin klarsynta blick och vassa penna. När Sofia tar en titt i hans kylskåp börjar hon dock ifrågasätta huruvida han faktiskt lever som han lär. Detta måste undersökas!
Medverkande: Frans ”Tramsfrans” Strandberg & Truls Christenson, Rscued Fruits

Avsnitt 3: Sofia, Kalle och chokladfabriken!

Sofia besöker sin vän och vapendragare Kalle Möller vars julstämning låter vänta på sig. För att råda bot på det söker de bägge inspiration i det kanske juligaste som finns: Marabous ask med chokladpraliner!
Medverkande: Kalle Möller & Daniel Norman, Mondelez Sverige

Avsnitt 4: Sofia utmanar Nisse Hallberg i en spicy hummus challenge

Efter att Nisse gjort misstaget att inte helt och hållet dementera påståendet att han skulle gilla stark mat slår tanken rot i Sofias youtubeprogramledarhjärna. Här luktar det challenge – och vilken programledare värd namnet skulle försitta en sådan chans? Mot Sevan och deras kulinariska kryddor!
Medverkande: Nisse Hallberg & Elin Ingves Pyk, Sevan Hummus Factory

Avsnitt 5: Sofia skriver äppelpoesi med Björn Ranelid

Finns det kylskåp i paradiset? Tydligen! Sofia besöker Björn Ranelids alldeles egna paradis Kivik och tar en titt i kylskåpet där vilket leder till hennes kanske största och svåraste uppdrag någonsin – häng med!
Medverkande: Björn Ranelid & Johanna Forsvall, Kiviks Musteri

Om Sofia Dalén
Sofia Dalén jobbar som programledare i radio & tv, har podden Widerström Dalén och älskar att jobba med humor. I sin egen Youtube-serie Paradrätten träffar Sofia kända svenskar och lagar deras paradrätt. Hon har tidigare varit programledare för Grammisgalan, P3 Star, Melodifestivalen Online och i youtube-serien P3 Star Hänger. På Instagram gör Sofia sketcher med karaktärer som sångpedagogen Hjördis, Småbarnsmamman och Stockholmstjejen Vendela. Under 2022 var Sofia en av kändisarna i den fasta panelen i Bäst i test och programledare för Grammisgalan.