Sofie Eliasson Morsink vald till ny ordförande i Livsmedelsföretagen

Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola Europacific Partners Sverige, valdes idag till ny styrelseordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Sofie efterträder Lars Appelqvist, vd för HKScan Sverige, som efter sex år som ordförande blir ordinarie ledamot. Anders Fredriksson, vd Löfbergs, valdes till vice ordförande.

Sofie Eliasson Morsink har varit styrelseledamot i Livsmedelsföretagen sedan 2018. 2020 blev hon vald till vice ordförande och på årets förbundsstämma den 5 maj valdes hon till styrelseordförande. Sofie efterträder därmed Lars Appelqvist som avgår som ordförande efter sex år, den maximala tiden som en person kan inneha ordförandeposten enligt förbundets stadgar. Anders Fredriksson, vd Löfbergs, blir ny vice ordförande.

– Jag känner mig hedrad över att bli vald som ny ordförande och ser verkligen fram emot uppdraget. Det är en otroligt spännande bransch med många möjligheter men vi står också inför flera utmaningar. En gemensam röst och kraft är oerhört viktigt i en tid av osäkerhet och förändring. Jag ser därför fram emot att fortsätta arbetet med att vidareutveckla både Livsmedelsföretagen och vår bransch tillsammans med alla medlemmar och övrig styrelse, säger Sofie Eliasson Morsink, vd Coca-Cola Europacific Partners Sverige.

Sofie har en flerårig bakgrund inom livsmedelsbranschen, bland annat tio år på Heineken i Nederländerna. 2015 började hon som försäljningsdirektör på Coca-Cola Europacific Partners Sverige och sedan juli 2018 är hon vd för verksamheten.

− Jag vill å hela Livsmedelsföretagens vägnar tacka Lars Appelqvist för hans tid som ordförande. Hans enorma engagemang, kompetens, driv och klokskap har varit ovärderliga inte bara för mig och för våra 800 medlemsföretag, men för hela den svenska livsmedelskedjan. Med fast hand har han navigerat industrin genom såväl djupa kriser som stora framgångar, och jag är väldigt glad att vi får behålla honom i styrelsen. Sofie blir en fantastisk efterträdare och jag ser fram emot att tillsammans med henne, styrelsen och kansliet fortsätta utveckla Livsmedelsföretagen till en organisation som gör så mycket nytta som möjligt för våra medlemmar, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

På bilden saknas Kai Gyllström, Arla Foods AB, och Patrick Axzell, Orkla Confectionary & Snacks AB

Livsmedels­företagens styrelse

Följande styrelse valdes på Livsmedelsföretagens ordinarie årsstämma den 5 maj 2022:

Ordförande

Sofie Eliasson Morsink, Coca-Cola Europacific Partners Sverige AB

Vice ordförande

Anders Fredriksson, Löfbergs AB

Ordinarie ledamöter

Lars Appelqvist, HK Scan AB

Patrik Axzell, Orkla Confectionary & Snacks AB  (ny ledamot)

Håkan Christensson, Lyckeby Culinar AB

Maria Edmundsson, Mobergarna Kalmar AB

Martina Flemström, Mondelez AB

Stefan Fritzdorf, Vivels i Stockholm AB

Kai Gyllström, Arla Foods AB

Thomas Jensen, Kiviks Musteri AB

Jarmo Lindholm, Atria Sverige AB

Henrik Samuelson, Paulig Foods AB

Joakim Tilly, Swedish Match North Europe AB

Jonas Tunestål, Scandi Standard AB

Karolina Valdemarsson, Lantmännen Cerealia AB

Suppleanter

Anders Carlsson Jerndal, Pågen AB (ny ledamot)

Elin Pyk, Sevan Hummus Factory  (ny ledamot)

Arletka Skurczynska, Unilever Sverige AB (ny ledamot)

Lovisa Stenström, Berthe Kvarn AB

Mats Wahlström, Poppels bryggeri AB

Jenny Wessbladh Hårdh, Alex&Phil AB

Björn Hellman

VD
Skicka e-post till Björn
08-762 65 01, 070-934 90 15