Stor undersökning: Den här partiledaren vill svenskarna helst fira midsommar med

Riksdagsvalet närmar sig, valrörelsen blir alltmer intensiv och opinionen svänger hejvilt. I det här läget kan vad som helst avgöra valet, inklusive vilken partiledare man tror bjuder på den godaste midsommarlunchen, har roligast lekar och sjunger de bästa snapsvisorna.

På uppdrag av Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1100 svenskar vilken partiledare man helst vill äta midsommarlunch hemma hos. Vinnare med 17% är statsminister Stefan Löfven (S), tätt följd av Annie Lööf (C) på 16%. På delad tredjeplats kommer Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) med 13% vardera. Minst eftertraktade till midsommar är språkrören Isabella Lövin (MP) med 5% och Gustav Fridolin (MP) med 4%.

Här kan du se när TV4:s politiska expert Marcus Oscarsson kommenterar undersökningen (ca 08:20 in i klippet).

– Om det här kan avgöra riksdagsvalet? Utan tvekan. För många svenskar är midsommarafton årets viktigaste dag, och man firar bara med personer som man verkligen gillar och litar på, och som man tror kan bli en bra statsminister eller åtminstone en duglig finansminister. Jag är övertygad om att vi från och med nu och fram till valdagen kommer att få se många utspel från partiledarna om vilken sill som faktiskt är godast, hur kall snapsen ska vara och om de små grodorna verkligen är så lustiga att se, säger Daniel Emilson, tf kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Vad är det då som får svenskarna att vilja fira midsommar med en viss partiledare? Av de som väljer Stefan Löfven säger 30% att det är för att Löfven är mest lik dem åsiktsmässigt. Av de som väljer Jonas Sjöstedt svarar 41% att det är för att han verkar trevligast. Hela 45% av de som vill fira med Isabella Lövin säger att det är för att hon är den partiledare man är mest nyfiken på.

Partiledaren med högst förväntningar på sig att midsommarmenyn ska vara god är Annie Lööf – 11% väljer att fira med Lööf för att de tror att hon kommer bjuda på den godaste maten och drycken. 9% av de som väljer Jan Björklund (FP) gör det för att de tror att han har bäst sånger och roligast lekar. När det gäller just sång och lek är förväntningarna på övriga partiledare mycket låga.

Det är många äldre som gärna vill vara med på Stefan Löfvens midsommarlunch – i ålderskategorin 65 år och uppåt vill hela 25% fira midsommar med statsministern. Annie Lööf kommer att få något yngre gäster vid sitt långbord – 21% av 40–49 åringarna vill helst fira med henne.

#matvalet2018

Daniel Emilson

Presschef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60