Svenskarnas julbordsfavoriter 2017? Julskinka, Jansson och Jonas Sjöstedt (V)

Julskinkan är fortfarande ohotad favorit på svenskarnas julbord, med Janssons frestelse på en stabil andraplats. På frågan vilken partiledare man helst vill bli bjuden på julbord hos svarar 18% Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf med 17%. Och årets hetaste livsmedel? Grönkål! Det visar Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning.

Partiledarna som svenskarna helst vill äta julbord hos.

På uppdrag av Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 000 svenskar vilken som är deras favoriträtt på julbordet. I topp hamnar den klassiska julskinkan med 27%. Skinkans popularitet har sjunkit långsamt men stadigt de senaste åren – 2013 svarade 35% att julskinkan är deras favorit och 2016 låg siffran på 28%. Men det är fortfarande en bra bit ner till den näst mest populära rätten, Janssons frestelse, som 14% av svenskarna har som favorit. På tredje plats hittar vi sillen med 13%. Köttbullen är julbordets ”comeback kid” och har ökat från 3% 2016 till 7% i år. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål med 3% vardera.

– Det pratas en del om köttkonsumtion just nu, men utifrån resultatet i undersökningen kan vi nog slå fast att det kommer dröja ett tag innan det vegetariska väger över på svenskarnas julbord. För många svenskar är det helt enkelt inte jul utan skinka, Janssons frestelse och köttbullar. Och svensk köttproduktion tillhör världens bästa vad gäller klimatpåverkan, djurskydd, säkerhet och antibiotikaanvändning, så den som vill njuta av svenskt kvalitetskött under julhelgen kan göra det med gott samvete, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

”Julbordsfaktorn” – Vilken partiledare vill svensken helst äta julbord hos?

Nästa år är det riksdagsval och allmänhetens intresse för politik är redan högt. I det amerikanska presidentvalet brukar ”ölfaktorn” vara viktig, dvs vilken kandidat vill man gärna ta en öl med. Den svenska varianten av detta är såklart ”julbordsfaktorn”, och Livsmedelsföretagen har därför för första gången frågat svenskarna vilken partiledare de helst vill äta julbord hemma hos.

På första plats med 18% hamnar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, tätt följd av Centerpartiets Annie Lööf med 17%. På tredje plats kommer Socialdemokraternas Stefan Löfven – 16% av svenskarna vill bli bjudna på julbord hos statsministern på Sagerska palatset. Med bara 4% av rösterna vardera hamnar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin precis på julbordsspärren.

Här kan du se när TV4:s politiska expert Marcus Oscarsson diskuterar undersökningen: TV4 Nyhetsmorgon 16 december (från ca 9:20 in i klippet)

– Med Sjöstedt, Lööf och Löfven i topp verkar det som att svenskarna vill fira en rödgrön jul i år, men med C-grönt istället för MP-grönt. Om det här är fröet till en ny regering får vi se i september. Men allt tyder redan nu på att det blir ett jämnt riksdagsval, och i ett sådant läge kan partiernas position i livsmedelsfrågor vara avgörande. Så mitt tips till partiledarna är att använda julhelgen till att läsa på om livsmedelsindustrin och bilda sig en tydlig livsmedelspolitisk linje. Och vill partiledarna veta mer om Sveriges fjärde största industri är de varmt välkomna att höra av sig till oss, säger Jimmy Sandell.

I undersökningen frågade vi även varför man vill äta julbord hemma hos en viss partiledare. Av de som vill äta julbord hos Jonas Sjöstedt och Annie Lööf svarade hela 48% att det är för att de verkar trevligast. Av de som svarade Ebba Busch Thor vill 46% göra det för att hon är partiledaren de är mest nyfikna på. Av de som vill äta julbord hos Jimmie Åkesson vill 43% göra det för att de delar Åkessons åsikter. Bara 4% av svenskarna svarade att de vill äta julbord hos Isabella Lövin, men av dessa svarade 19% att det är för att de tror att Lövin lagar det bästa julbordet.

Inför riksdagsvalet 2018 bevakar och analyserar Livsmedelsföretagen livsmedelspolitiska frågor under hashtaggen #matvalet2018. Under hösten och vintern har Livsmedelsföretagens podcast Feeder intervjuat livsmedelspolitiska talespersoner från riksdagspartierna.

Och årets trendigaste livsmedel är…

För att summera matåret som gått passade vi även på att fråga svenskarna vilket livsmedel, mat eller dryck, som har varit extra aktuellt eller trendigt 2017. Och till skillnad från julbordet var de vegetariska alternativen här i topp. Överlägsen vinnare med 10% blev den allt mer populära grönkålen, ett nyttigt livsmedel med många användningsområden. Särskilt uppskattad är grönkålen i Hallandstrakten där den är huvudingrediens i rätten långkål, som är ett måste på julbordet för många hallänningar. På andra plats med 5% kom kvarg (färskost av surmjölk), följt av oumph (sojaprotein) på 3%.

Om undersökningen

Undersökningen utfördes på Livsmedelsföretagens uppdrag av Demoskop mellan 17–20 november 2017. Målgruppen för undersökningen är svensk allmänhet och totalt genomfördes 1 017 intervjuer i Demoskops riksrepresentativa webbpanel. Deltagarna till panelen har rekryterats via telefon, dvs. en så kallad slumpmässig rekrytering. Resultatet har vägts med avseende på kön, ålder och parti i senaste riksdagsval.