Tom & Petter på roadtrip genom Mat-Sverige i säsong 5 av Halloj kylskåpet

Hur gör man den perfekta Bregottreklamen? Varför finns det så många olika sorters lax? Kan två glada amatörer slå en professionell sockerbagare? Passar Epa-dunk ihop med Jokkmokkskorv? Och vem är egentligen Karin i ”Karins lasagne”? Det är några av frågorna som komikerduon Tom & Petter tar sig an i säsong 5 av Livsmedelsföretagens webbserie Halloj kylskåpet.

I säsong 5 av Halloj kylskåpet beger sig programledarna Tom & Petter ut på vägarna för att lära sig allt om livsmedelsindustrin och några av Sveriges mest älskade livsmedel. I det första avsnittet av fem styr komikerduon kosan mot Arlas mejeri i Götene där det kärnas grädde, med samma princip som förr, för att bli smör i Bregott och Arla Svenskt Smör. Inspirerade av besöket på mejeriet åker Tom & Petter vidare till närliggande Lövåsa gård för att spela in sin egen version av den klassiska Bregottreklamen. Avsnittet släpptes den 8 juni på Halloj kylskåpets Youtube-kanal.

Tom & Petter, eller snarare Tom Ljungqvist och Petter Egnefors, är en komikerduo från Stockholm. Duon har varit aktiv i över 10 år och har under den här tiden blivit några av Sveriges främsta humorprofiler på sociala medier. Från att ha börjat med improvisationsteater driver de nu, bland annat, en av landets största poddar och en populär YouTube-serie vid namn “Över bordet”.

– Det har minst sagt varit en ära att få ta över stafettpinnen och träffa hjältarna som på riktigt får svensk livsmedelsproduktion – och Sverige! – att gå runt. Det känns som allas barndomsdröm att få se hur det faktiskt ser ut bakom kulisserna hos några av våra mest välkända livsmedelsproducenter – och tack vare Halloj kylskåpet har i varje fall vår barndomsdröm blivit till verklighet, säger Tom och Petter.

På sin roadtrip genom Mat-Sverige får Tom & Petter lära sig allt om Bregott, lax, bakverk, Jokkmokkskorv och Karins lasagne. Det första avsnittet av säsong 5 släpptes den 8 juni på Halloj kylskåpets Youtube-kanal. Avsnitt två (Korshags) släpps den 22 juni och avsnitt 3 (Margaretas Bröd & Bakverk) den 6 juli. Efter ett litet sommaruppehåll släpps avsnitt 4 (Jokkmokks korv & rökeri) den 17 augusti och avsnitt 5 (Dafgårds) den 31 augusti.

– Det är väldigt roligt att än en gång få visa upp våra otroliga medlemsföretag och hur det går till när några av Sveriges mest älskade livsmedel produceras. Inte minst i dessa tider av ökande priser så är det viktigt att folk får se allt arbete, omsorg och kunnande som ligger bakom maten och drycken de köper. Svenska livsmedel kanske kostar lite mer men jag tror man förstår varför när man ser de här avsnitten och får träffa de fantastiska personerna som jobbar i livsmedelsindustrin, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Halloj kylskåpet är en webbserie som produceras av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Halloj kylskåpet har varit en tittarsuccé från start och till dags dato har serien över 2,1 miljoner visningar. I säsong 1 och 2 fick tittarna följa med Edvin Törnblom när han besökte små och stora livsmedelsföretag, och i säsong 3 och 4 tog Sofia Dalén över som programledare. I säsong 5 vägleds tittarna genom mat-Sverige av komikerduon Tom & Petter.

Från Götene till Jokkmokk via Falkenberg, Mölndal och Källby

Avsnitt 1: Aningslösa (influencers) i Bregottfabriken

Hur skulle den perfekta Bregottreklamen 2023 se ut? Tom & Petter tror sig veta svaret och beger sig därför till Arlas mejeri i Götene och närliggande Lövåsa Gård för att inspireras och spela in sin egen version av reklamklassikern. Något som verkar vara svårare än de först trodde…

Medverkande:  Emilia Astrenius, Mjölkbonde, Lövåsa gård, och Marika Lifbom, Senior Site Director, Arla

Avsnitt 2: Tom & Petters guide till ga-lax-en

Gravad. Varmrökt. Kallrökt. Rimmad. Kokt. Det verkar finnas lika många varianter av lax som det finns stjärnor på himlen. Men vad är skillnaden mellan de olika varianterna? Tom & Petter åker till fiskexperterna på Korshags i Falkenberg som med varsam hand guidar de förvirrade programledarna genom ga-lax-en.

Medverkande: Niklas Korshag, VD, Korshags

Avsnitt 3: Tom & Petter VS en sockerbagare

Hur svårt kan det vara att baka egentligen? Följ med till Margaretas Bröd & Bakverk i Mölndal där Petters stora bagardröm går i uppfyllelse och programledarduons bakkunskaper slutligen sätts på prov. Kan två glada men möjligtvis lite väl kaxiga amatörer slå en professionell sockerbagare?

Medverkande: Rebecka Steen, bagare, Margaretas Bröd & Bakverk

Avsnitt 4: Tom & Petter gör en Epa-dunk-låt

Tom & Petter känner att deras karriärer står lite stilla och har bestämt sig för att råda bot på sitt problem. Men vad är det kidsen bryr sig om idag egentligen? Efter lite funderande kommer de fram till svaret: Epa-Dunk. Och var bättre att spela in Epa-dunk än i Jokkmokk och hos klassiska Jokkmokks korv & rökeri, strax norr om polcirkeln?

Medverkande: Fredrik Forsgren, platschef, Jokkmokks korv och rökeri

Avsnitt 5: Tom i lasagneknipa

När Tom får frågan om receptet till hans populära lasagne grips han av panik, vad ska han säga? Att han har bjudit på den populära frysrätten “Karins lasagne” som om det vore hans egna hemmalagade? Det finns helt enkelt bara en sak att göra – han och Petter måste åka till Dafgårds i Källby och ta reda på Karins hemlighet, vem denna Karin nu än är…

Medverkande: Moa Bratt, Customer Service Coordinator, Dafgårds

Max Berg

Projektledare