Träffa Livsmedelsföretagens nye vd

Livsmedelsföretagen har rekryterat Björn Hellman till ny vd. Björn är idag vd på Måleriföretagen och kommer att börja på sin nya tjänst under våren 2018. Vi ställde fem snabba frågor till Björn.

Björn Hellman, tillträdande vd på Livsmedelsföretagen.

Hej Björn! Stort grattis och varmt välkommen till Livsmedelsföretagen. Vi börjar med den svåraste frågan: vem är Björn Hellman?

Tack! Jag är en engagerad person, som gillar högt tempo och att få saker genomförda. Jag tränar mycket, framför allt löpning, och jag har genomfört nio Stockholm Marathon. Dessutom har jag spelat fotboll på elitnivå under mina ungdomsår. På vintern ägnar jag mig gärna åt skidåkning, både längd och utför. Mina svärföräldrar har stuga i Hemavan, så där är mitt vinterparadis. Jag är gift med Teresia, har tre barn och en av mina favoritsysselsättningar är att vara tränare för min sons fotbollslag, med ett 50-tal entusiastiska 10-åringar på plan varje gång!

Vad har du för erfarenhet av livsmedelsindustrin?

Jag har gedigen erfarenhet från såväl livsmedelsindustrin som branschorganisationer. Under ett stort antal år jobbade jag extra i ICA-butiker när jag studerade, så jag har mycket god kännedom om hur verksamheten i en livsmedelsbutik fungerar. Dessutom har jag arbetat som säljare på Cloetta, produktchef på Kavli och ett antal år inom ICA-koncernen, med såväl inköp som försäljning, bland annat av egna märkesvaror.

Du har även en hel del erfarenhet av bransch- och arbetsgivarorganisationer?

Absolut. Jag var vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer under sju år och har nu under de senaste nio åren arbetat som vd för Måleriföretagen i Sverige, bransch- och arbetsgivarorganisationen för måleriföretag i Sverige. För mig är det av yttersta vikt att alla vi som arbetar i en branschorganisation har starkt fokus på att leverera mesta möjliga medlemsnytta till våra medlemsföretag och att alla medarbetare har insikt om att vi finns till för våra medlemmar – och inte tvärtom.

 Vad ser du mest fram emot med det nya jobbet?

För det första ser jag fram emot att träffa alla dedikerade medarbetare på Livsmedelsföretagen. Jag har förstått från Lars (Appelqvist) att vi har mycket kompetenta medarbetare på kansliet, där många sitter med ovärderlig expertkunskap.

Sedan ser jag givetvis fram emot att träffa våra medlemsföretag. Under min första tid som ny vd kommer jag att åka runt och besöka ett stort antal medlemmar över hela landet, för att på så vis få en bild av hur de ser på Livsmedelsföretagen idag och – framför allt – vad de anser att vi som organisation kan bli ännu bättre på, för att skapa än mer medlemsnytta! Att sedan få vara med och driva på arbetet med den nya livsmedelsstrategin och verka för en än starkare livsmedelsexport är något som också känns mycket inspirerande.

När kommer du att börja på Livsmedelsföretagen?

Jag har en uppsägningstid på sex månader från mitt nuvarande arbete, så som det ser ut just nu kommer jag att tillträda i mitten av april 2018.

Tack Björn! Och välkommen än en gång. Om inte förr så ses vi till våren!