Triss i kungar – här är kändisarna som svenskarna helst bjuder in till julbordet

Varje år frågar Livsmedelsföretagen vilken kändis som svenskarna helst vill bjuda in till sina julbord. För tredje året i rad hamnar kungen av mat-tv och skånsk charm Tareq Taylor högst upp på gästlistan. På andra och tredje plats återfinns två andra kungar som båda har starka kopplingar till mat och dryck.

Det är bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen som via Demoskop har frågat 1024 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”. För tredje året i rad toppas listan av den karismatiske krögaren och tv-kocken Tareq Taylor, känd bland annat från program som Tareq Taylors matresa, Trädgårdstider och Masked Singer Sverige. 2021 fick Tareq även den stora äran att vara julvärd i SVT. Här hittar du hela undersökningen.

”Vinst tre år i rad talar sitt tydliga språk. Tareq är helt enkelt den ultimata julbordsgästen.”

Med 10 procent av rösterna tar Tareq årets förstaplats, men det var nära att han fick lämna över julbordstronen till en annan kung. På andra plats med 9 procent av rösterna kommer ingen mindre än Sveriges konung Carl XVI Gustaf, som 2023 firar 50 år på tronen. Kungen har ett stort och välkänt matintresse och är en aktiv medlem i Gastronomiska akademien.

”Carl XVI Gustaf har ju dokumenterade julbakskunskaper, vana av att julstöka med en stor familj och säkerligen en och annan mustig historia från sina 50 år på tronen.”

På plats nummer tre, med 7 procent av rösterna, kommer en person som med visst fog kan beskrivas som kungen av Youtube, nämligen Mauri Hermundsson, även känd som Mustiga Mauri. Mauri fick sitt stora genombrott med Youtube-kanalen Uppdrag: Mat och han har därefter varit programledare för bland annat Lego Masters Sverige och Mauri – Vad hände sen? I åldersgruppen 18–39 år slår Mauri både Tareq Taylor och Carl XVI Gustaf i kampen om populäraste julbordsgäst. 

– Vinst tre år i rad talar sitt tydliga språk. Tareq är helt enkelt den ultimata julbordsgästen. Han är charmig, personlig och har alltid nära till skratt. Att han dessutom är en makalös kock och kan rycka in i julmatsstöket bidrar med all säkerhet till hans popularitet. Carl XVI Gustaf har ju dokumenterade julbakskunskaper, vana av att julstöka med en stor familj och säkerligen en och annan mustig historia från sina 50 år på tronen. På tal om mustig och mat, är det någon som kan förgylla vilket julbord som helst med sin blotta närvaro så är det väl Mustiga Mauri. Och att han skulle ta sitt julmatsuppdrag på allvar kan vi nästan ta för givet, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Nya på årets topp-10 lista är Carl XVI Gustaf, Centerns fd partiledare Annie Lööf, kriminalreportern Diamant Salihu, epa-dunksduon Hooja och Mårdis, författaren Björn Ranelid och författaren och dramatikern Jonas Gardell. Kvar på listan från förra året är Tareq Taylor, Mauri Hermundsson, överstelöjtnant Joakim Paasikivi och programledaren Farah Abadi.

Här hittar du hela undersökningen

10 mest populära kändisarna att bjuda in till julbordet 2023

  1. Tareq Taylor 10 %
  2. Carl XVI Gustaf 9 %
  3. Mauri Hermundsson 7 %
  4. Joakim Paasikivi 6 %
  5. Annie Lööf 4 %
  6. Diamant Salihu 3 %
  7. Hooja och Mårdis 3 %
  8. Farah Abadi 3 %
  9. Björn Ranelid 2 %
  10. Jonas Gardell 2 %

För mer information

Jimmy Sandell

Kommunikations- och näringspolitisk chef
Skicka e-post till Jimmy
08-762 65 02, 073-355 06 07