Tusentals livsmedel riskerar stoppas i julhandeln

En plötsligt ändrad tolkning från Livsmedelsverket av EU:s nya märkningsregler gör att tusentals livsmedelsprodukter riskerar att stoppas för försäljning lagom till julhandeln.

– Det kan bli ont om vissa produkter i julhandeln, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Den 13 december träder EU:s nya märkningsregler för livsmedelsförpackningar i kraft. Livsmedelsproducenterna har inför detta tagit fram nya förpackningar varav många redan finns ute i butikshyllorna.

Men nu har Livsmedelsverkets jurister helt plötsligt ändrat tolkningen av de regler som gäller information om konsumentkontakt på förpackningarna. Efter den 12 december ska det inte bli tillåtet att på förpackningen enbart ange ett telefonnummer till konsumentkontakt, utan detta måste ersättas med en fysisk postadress.

Livsmedel som leverereras från Lucia och framåt, och inte är märkta med postadress, ska stoppas, tycker Livsmedelsverkets jurister.

– Det är helt orimligt att Livsmedelsverket skapar en ny tolkning av reglerna med så här kort varsel. Det är omöjligt för företagen att få fram nya förpackningar redan till mitten av december. Tusentals livsmedel riskerar att stoppas för försäljning lagom till julhandeln och för månader framöver, säger Marie Söderqvist.

Nästan alla konsumentreaktioner sker i dag per telefon, mail eller via sociala mediekanaler, inte pappersbrev.

– Vi uppmanar Livsmedelsverket att ta sitt förnuft till fånga och stå fast vid sin tidigare hållning att telefonnummer som konsumentkontakt godtas, säger Marie Söderqvist.