Varför servera franska viner till Nobelbankettens svenska smaker?

Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster mot världen. Maten som serveras är gjord på svenska råvaror, men dryckerna är oftast utländska. Svenska Dryckesakademien har i samarbete med Livsmedelsföretagen tagit fram ett alternativt svenskt dryckespaket till Sveriges mest högtidliga fest.

På Nobelbanketten i Stockholms Stadshus ikväll fick världens främsta genier smaka på det allra bästa Sverige kan bjuda på. Inramningen i Stadshuset är formidabel och den nordiska maten signerad Tom Sjöstedt och Daniel Roos var enligt uppgift fantastisk. Miljontals människor följde kvällen på tv och för många är Nobelbanketten det mest svenska som finns. Trots detta serverades enbart sydländska drycker som ackompanjemang till den nordiska menyn.

– Man kan onekligen fråga sig varför. Sverige uppvisar en så otrolig mångfald, kunskap och rikedom gällande drycker och det sprakar av nyskapande inom dryckessektorn. Det råder ingen som helst brist på högkvalitativa svenska drycker som passar väldigt väl ihop med nordiska smaker. För att hjälpa Nobelstiftelsen på traven har vi tagit fram ett alternativt förslag till dryckesmeny baserad på det bästa Sverige förmår, och det är verkligen inte lite det, säger Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien.

På senare år har det skett en explosion av småskaliga svenska bryggerier, musterier, ciderier, fruktvinstillverkare, gårdsmejerier, vinerier, kvalitetsläskproducenter, örtodlare, mineralvattentillverkare och brännerier. Bland de senare finns flera nya världssuccéer på senare år inom både whisky och gin. Men det handlar också om internationella storsäljare som Absolut Vodka och Svedka Vodka.

– Den svenska dryckesnäringen är en mångmiljardindustri, och med en tydligare och större hemmamarknad skulle exporten kunna öka flerfalt inom många dryckessegment. Nobelmiddagen är ett internationellt skyltfönster som i ett slag skulle kunna sätta de svenska dryckerna på kartan för en väldigt stor publik. Svenska Dryckesakademien och Livsmedelsföretagen står till Nobelstiftelsens förfogande inför nästa års Nobelbankett, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Dryckerna i Svenska Dryckesakademiens och Livsmedelsföretagens alternativa dryckespaket till Nobelbanketten är genomgående framställda av svenska råvaror. Paketet är framtaget av akademien under ledning av akademiledamoten och sommelieren Matilda Nyström, som arbetar för Götaplatsgruppen i Göteborg.

Nobelmaträtt Vårt förslag till dryckesmeny (alkoholhaltigt) Vårt förslag till dryckesmeny (alkoholfritt)
Pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbi smaksatt med ingefära och lättrostad kålbuljong. Stardust (cider, Fruktstereo) Alice i rosenkvittenlandet (Fristorps gård)
Krispig lammsadel, potatisterrin med Svedjanost, gulbeta, saltbakad selleri, äppelsallad och lammsky kryddad med rosmarin. Björk (björkvin, Grythyttan Vin) Björksaft (Havsjö)
Frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och citrontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng. Hallands fläder (Altia) Älgörtssaft (Essense of Lappland)
Avecer Rhuby (rabarberlikör, Rhuby)

Cacao (Qvänum Mat & Malt)

DrufAvec (Wannborga)

Whisky (Box Destilleri)

Äppellikör (koncentrerad äppelmust, Öspab)

 

För mer information:

Claes Wernerson, preses i Svenska Dryckesakademien, tel. 070-6228353
Martin Ragnar, sekreterare i Svenska Dryckesakademien, tel. 073-5209695
Daniel Emilson, presschef Livsmedelsföretagen, tel. 076-2758360

Svenska Dryckesakademien med säte i västgötska Vara bildades år 2015. Akademien har 24 ledamöter – 12 kvinnor och 12 män – alla med sina speciella kompetenser. Tillsammans representerar de en mycket stor kunskap om allt från dryckeshistoria och produktion till kunskapen om hur finna maträtter som passar till en given dryck. Akademien är en smältdegel och ett forum att driva forskning och utveckling från, men också en plattform för att uppmärksamma och uppmuntra goda exempel. www.svenskadryckesakademien.se

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som sysselsätter närmare 50 000 personer. Livsmedelsföretagen utgör Sveriges fjärde största industrigren sett till omsättningen. www.livsmedelsforetagen.se