Feeder intervjuar smarta människor på Food Tech 2018

Den 14 mars arrangerades Food Tech 2018 i Örebro. En konferens i samarbete mellan Alfred Nobel Science Park och DI Digital där de mest innovativa foodtech-bolagen, -makthavarna och -investerarna möttes för att sätta ljus på nya digitala lösningar.

Sveriges bästa livsmedelspodcast Feeder var givetvis på plats i Örebro och träffade ett antal högintressanta deltagare. Du kan lyssna på hela podcasten (ca 27 min) eller läsa fem av deras citat här nedanför.

Joakim Thulin, omvärldsanalytiker, Berghs School of Communication

”Foodtech för mig handlar om att göra livsmedelsproduktion mer effektiv. Jag har det perspektivet att teknik för att förbättra livsmedelsproduktion handlar om att rädda världen. Det är stora ord men det är verkligen det vi behöver göra.”

Carolina Sachs, generalsekreterare, Axfoundation

”Det finns en sweetspot mellan de exponentiella tekniker som vi ser idag – med AI, blockchain, machine learning – och hur vi kan använda alla de teknikerna ihop med hållbarhet så att den blir resurseffektiv och etisk om vi driver den på rätt sätt. Vi kan använda robotar för att ta bort plast på stranden, och det är bra. Men vi kan också använda robotar för att stripmine:a haven utan att det är någon som märker det.”

Johan Swahn, doktor i sensorisk marknadsföring

”Kanske det jag är mest stolt över är det vi gjorde på ICA ett par år sedan. Man lanserade helt nya potatissorter, små potatisar som man inte kunde sälja förut. Man förpackade dem väldigt snyggt, vi gjorde sensoriska analyser, vi utvecklade ett helt unikt sätt att prata smak för de här potatissorterna. Så istället för att bara sälja potatis som mjölig eller fast hade vi helt plötsligt en hel vinhylla med potatisar i butikerna.”

Johan Schnürer, professor i livsmedelsmikrobiologi och rektor för Örebro universitet

”Jag ställde den moraliska frågan till panelen ’Är det inte rimligt att vi som nation faktiskt kan försörja oss själva med livsmedel?’ Vi har förutsättningarna för detta, vi behöver inte behålla varje kilokalori som produceras här, vi kan byta det med andra. Men nånstans finns det nåt skumt med att vi är så beroende av import som vi är.”

Christina Cheng, trendanalytiker och grundare av innovationsbyrån Sprillo

”När man tittar på köttsubstitut har vi egentligen två falanger. En är labbodlade celler, clean meat, som innebär att du tar fram kött på cellnivå som växer i näringslösningar. Mot det kan man ställa växtbaserade alternativ där man skapar en sammansättning av olika beståndsdelar från naturen utan animaliska celler. Du behandlar t ex sojaproteinet så att det får en köttliknande textur. Personligen tror jag mer på det växtbaserade än på labbodlat kött. Vilka hemligheter och härligheter sitter växtrikets 353 000 arter på? Vi har bara skrapat på ytan där.”

Här kan du lyssna på hela avsnittet i Feeder!