Rytter rättar: flera fel om socker i SVT Plus

Elisabet Rytter är med. dr. i nutrition och forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen. Under rubriken ”Rytter rättar” kommer Elisabet granska felaktiga och ovetenskapliga påståenden om mat och hälsa i media. I den första ”Rytter rättar” hittar Elisabet flera felaktigheter i ett inslag om socker i maten i SVT Plus.

 

Stillbild från SVT Plus 10 oktober. Infälld: Elisabet Rytter, Livsmedelsföretagen (Bilden är ett montage)

Så här beskriver SVT själva inslaget om socker i SVT Plus den 10 oktober: ”Vet du hur mycket socker som är tillsatt i våra livsmedel? Och har du koll på hur du ska ta reda på det? Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm gästar för att tipsa om detta.” Vi bad Elisabet titta på programmet och hon hittade åtminstone fyra saker som måste rättas till.

Elisabet Rytter:

1. Läs även bakgrunden till kostråden

Ann Fernholm säger bland annat att problemet med socker är att en del av det omsätts i levern och orsakar fettlever. När jag hör något sådant undrar jag om Fernholm faktiskt har läst bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd om socker. Där står det tydligt att ”äter man mer än 10 % blir det svårt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver, utan att samtidigt få i sig mer kalorier än man gör av med”. Det står inte att man ökar risken för fettlever.

2. Felaktig fokus på fruktos

Fernholm säger också att det är fruktos som är boven – vilket är ett icke evidensbaserat påstående. Fokusen på fruktos är ännu ett exempel på pseudovetenskap som fått alldeles för stor spridning.

3. Använd nordiska näringsrekommendationer

Fernholm relaterade flera gånger till WHO:s näringsrekommendationer. De rekommendationerna ska passa hela världen och blir därmed sämre på att ta hänsyn till regionala förhållanden, t ex matvanor och sjukdomspanoramat. Då är det bättre att använda de utmärkta rekommendationer vi har i Norden – NNR 2012 – som är anpassade till nordiska förhållanden och till oss som bor här.

4. Ketchuphysteri

Som vanligt i debatten om tillsatt socker kommer ketchup upp. Fernholm säger att det är ett problem att man inte vet om sockret i ketchupen kommer från tomaten eller är tillsatt socker. Men vad handlar det egentligen om för mängder när man tar en matsked ketchup på sin spagetti eller på korven?

Om man utgår från att alla sockerarter i ketchupen kommer från tillsatt socker får man i 1 msk ketchup ca 3 g sockerarter. Det motsvarar 0,6 procent av energin (för en kvinna) – dvs långt från de 10 procent som är maxgräns i Livsmedelsverkets rekommendationer. Så varför detta fokus på ketchup och det dolda sockret? Om man nu äter så mycket ketchup att mängden tillsatt socker kommer upp i flera procent av energiintaget är ju problemet snarare ensidiga matvanor. Då bör man fokusera på att äta mer varierat, inte jaga socker.

Här kan du hitta fler frågor och svar om socker.

Har du sett något felaktigt om mat och hälsa i media? Skicka gärna ett mail till nyhetsbrev@li.se.