fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Coca-Cola Sverige först i världen med 100% återvunnen plast

I januari 2020 börjar Coca-Cola Sverige att ställa om sin produktion till enbart återvunnen plast i samtliga PET-flaskor. Omställningen kommer att minska användningen av nyproducerad plast med cirka 3 500 ton per år. Nyheten presenterades vid en pressträff på Coca-Colas produktionsanläggning i Jordbro under eftermiddagen.

Övergången till 100% återvunnen plast är ett stort steg mot en cirkulär ekonomi, och minskar Coca-Colas CO2-utsläpp med 25% per år. Och det är ingen slump att omställningen inleds i Sverige.

– Sverige ligger i framkant på flera områden inom förpackningar och hållbarhet och har genom Returpack en insamlingsmodell i världsklass. Det är en stor bidragande orsak till att vi nu kan göra den här omställningen. Som en stor aktör har vi ett ansvar att bidra till en cirkulär ekonomi inom dryckesindustrin, säger Sofie Eliasson Morsink, vd Coca-Cola European Partners Sverige AB i ett pressmeddelande.

Livsmedelsföretagen ser väldigt positivt på det här beskedet. Ett av dem fem åtagandena i Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest är att industrin ska uppnå 100% återvinningsbara förpackningar senast år 2030 och arbeta för att uppnå en högre grad av återvunnet material i sina förpackningar. I och med dagens nyhet blir Coca-Cola inte bara först med att uppnå målet, man höjer dessutom ambitionsnivån ytterligare.

– För vår industri, med en unik blandning av väldigt stora och väldigt små företag, är det alltid väldigt värdefullt när stora företag som Coca-Cola går före. I hållbarhetsfrågor kan de små inspirera och utmana de större, men det är när de stora företagen på allvar ger sig in i matchen som det verkligen börjar hända saker. Inte bara i industrin, men i hela samhället, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Här hittar du hållbarhetsmanifestet i sin helhet.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy