Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Nytt nummer av Framtidens hållbara matsystem

Vad har en politisk färdplan, FoodDrinkEurope, CRISPR, en finsk försvarsminister, proteinvågor, en docent i livsmedelsteknik och LRF:s vd Anna Karin Hatt gemensamt? De är alla med i den fjärde utgåvan av hållbarhetsmagasinet Framtidens hållbara matsystem som nu finns att läsa digitalt och kostnadsfritt.

Samarbete för minskat matsvinn

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. För att motverka det finns Samarbete för minskat matsvinn, som är en frivillig överenskommelse mellan aktörerna i livsmedelsbranschen och staten. Intresset för att vara med ökar stadigt, det visar den just publicerade årsrapporten.

Prisregn över Livsmedelsföretagens hållbarhetskampanj ”Eat a Swede”

Går det att producera högkvalitativ mat till 10 miljarder människor på ett hållbart sätt? Det var frågan som Livsmedelsföretagen ville väcka med kampanjen ”Eat a Swede”. Med ett Grand Prix, två silverlejon och ett bronslejon blev kampanjen det mest belönade svenska bidraget i Cannes Lions.

Utbildning i due diligence – erbjudande för medlemsföretag

Inom några år kommer en ny lag som kräver att företag identifierar, hanterar och redovisar sina risker kopplade till mänskliga rättigheter och miljö i leverantörsledet. I höst arrangerar ETI Sverige en digital utbildning om den nya lagen, och medlemmar i Livsmedelsföretagen får 20 procent rabatt.

Nystart för våra utskickslistor – viktigt att du anmäler dig (igen)!

Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Vi har delvis gjort om våra expertområden och för att du ska få rätt information är det viktigt att du anmäler ditt intresse. Detta gäller även dig som sedan tidigare får riktad information från oss.

Vinnova: Det behövs ett nytt recept för matsystemet

Vill ni vara en länk i kedjan som drar matsystemet i en mer hållbar riktning? Nu öppnar möjligheten att vara med i Vinnovas nya insats där målmedvetna och kreativa aktörer mobiliseras för att åstadkomma en transformation av livsmedelsområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet. Låter det intressant? Läs mer och ta del av erbjudandet.

Referat: Workshop om minskat matsvinn i praktiken

Den 11 maj deltog representanter från Livsmedelsföretagens medlemsföretag på ett heldagsseminarium där de fick arbeta med sina utvalda matsvinnsutmaningar. Nedan följer en rapport från dagen.

Minska utsläppen med stöd från Klimatklivet – så tar du del av pengarna

Klimatklivet är ett investeringsstöd för åtgärder som leder till en utsläppsminskning av växthusgaser. Nuvarande ansökningsperiod tar slut 18 maj men det kommer fler chanser under året. Vi hörde av oss till Audrée Paquette på Naturvårdverket för att få veta mer om vad man kan få stöd för och hur man ansöker.

Svensk plattform för hållbar produktion av palmolja och soja lanseras idag

Idag den 8 april lanseras Svenska plattformen för riskgrödor. Bakom plattformen står Livsmedelsföretagen och 23 andra organisationer och företag som åtar sig att verka för en mer hållbar produktion och konsumtion av soja och palmolja. Plattformen koordineras av ETI Sverige och är öppen för fler medlemmar.

Webbinarium: Så arbetar du med uppförandekod i globala leverantörsled

Den 27 april arrangerar Livsmedelsföretagen och ETI Sverige ett kostnadsfritt webbinarium om hur företag analyserar och hanterar risker kopplade till mänskliga rättigheter i leverantörsledet. Webbinariet är praktiskt inriktat och vänder sig främst till små- och medelstora företag som behöver komma igång med riskhanteringsarbetet.