fbpx
Hoppa till innehåll

Vad vill partiernas EU-kandidater åstadkomma i livsmedelspolitiken?

Valet till Europaparlamentet den 9 juni närmar sig med stormsteg. Vad tycker partierna i viktiga frågor för svensk och europeisk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga? Ska EU producera mer eller mindre mat och dryck, och hur ska EU hantera målkonflikterna mellan hållbarhet, lönsamhet och konkurrenskraft? Allt detta och mycket mer reder vi ut i rykande färska intervjuer med partiernas ledande EU-kandidater!

Livsmedelsföretagen i Almedalen 2024: Vägen mot ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem

Den 26 juni arrangerar vi två seminarier i Almedalen. I det första diskuterar vi vad som är mest effektivt för att minska maten och dryckens negativa hälsoeffekter: offentliga styrmedel eller frivilliga branschinsatser? I det andra pratar vi om målkonflikterna som uppstår på vägen mot en klimatneutral livsmedelskedja. Efteråt bjuder vi in medlemsföretag och branschkollegor till Almedalens godaste mingel.

Debatt: Låt inte EU backa vårt pant­system tillbaka till 80-talet

Ett EU-förslag hotar att slå undan benen för Sveriges pantsystem. Om inte regeringen och klimatministern ingriper kommer vi tvingas återgå till det förlegade systemet med tunga, otympliga glasbackar. Resultatet blir sämre för miljön och klimatet, dyrare för företagen och mycket jobbigare för konsumenterna, skriver Livsmedelsföretagens ordförande Sofie Eliasson Morsink och vd Björn Hellman på Svenska Dagbladets debattsida.