Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Fortsatta kostnadsökningar och skenande elpriser bäddar för ännu högre matpriser

Den svåra kostnadskrisen för svenska livsmedelsproducenter är långtifrån över. Kostnaderna fortsätter brant uppåt och de redan rekordhöga elpriserna skenar samtidigt som lönsamheten störtdyker. Svenska konsumenter får stålsätta sig för ännu högre matpriser i höst och i vinter, det visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap”

Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matleverantörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.

Debatt: ”Matkedjor stoppar behövliga prisökningar”

Livsmedelsproducenternas kostnader har ökat explosions­artat, men dagligvaru­handeln och System­bolaget är alltför långsamma med att släppa igenom prishöjningar. Samtidigt tvekar inte handeln när det gäller att höja priset på sina egna märkesvaror. Nu är det dags för hela livsmedelskedjan att ta sitt ansvar i den pågående kostnadskrisen, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal på SvD Debatt.

Kostnadskrisen: ”För många av oss små och mellanstora producenter handlar det nu om liv eller död”

Den svenska livsmedelsindustrins lönsamhet sjönk rekordsnabbt under årets första kvartal. Behovet av kortade aviseringstider och högre leveranspriser är akut, men 7 av 10 leverantörer har ännu inte märkt av några åtgärder från dagligvaruhandeln. Av företagen som levererar till Systembolaget har inte ett enda märkt av några åtgärder. Det är några av resultaten i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q1 2022.

Så påverkar kriget i Ukraina svensk livsmedelsproduktion

Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett enormt lidande för det ukrainska folket. Kriget riskerar även att få omfattande konsekvenser för Europas och Sveriges livsmedelsproduktion. Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal och Patrik Strömer, krisberedskapsansvarig, förklarar läget.

Extrema kostnadsökningar för matproducenter: ”Aldrig sett något liknande”

För fjärde kvartalet i rad drabbas svenska livsmedelsproducenter av kraftigt ökade kostnader på bland annat råvaror, förpackningsmaterial, transporter och energi. Samtidigt råder det brist på en lång rad nödvändiga insatsvaror, och företagens prognoser för det kommande halvåret är mörka.

Största kostnadsökningarna på 12 år skakar om livsmedelsindustrin

Kraftigt ökade kostnader för råvaror, drivmedel, elektricitet, transporter och förpackningsmaterial fortsätter tynga svenska livsmedelsproducenter. Än så länge har prishöjningarna i butik varit måttliga men konsumenterna kan vänta sig högre priser på många sorters livsmedel senast i början av 2022.

Låg lönsamhet stoppar nödvändiga investeringar

Snabbt stigande globala råvarukostnader kommer inom kort leda till höjda svenska matpriser. Svenska livsmedelsproducenter vill investera mer i automatisering och nya produktionslinjer men hindras av låg lönsamhet och kompetensbrist. Det är huvudnyheterna i Livsmedelsföretagens senaste Konjunkturbrev.

Oro i näringslivet när Sverige pekas ut som ”hotspot” för kriminalitet

Enligt en artikel i Dagens Industri den 30 augusti ringar utländska medier in Sverige som Europas nya ”hotspot” för skjutningar. Detta riskerar att försvåra för svenska företag att locka till sig utländsk spetskompetens. Vi vill med anledning av DI:s artikel påminna om vår medlemsundersökning och debattartikel på samma tema från november 2019.