Krönika: Fem obekväma sanningar om livsmedelsbranschen 18 oktober 2022 Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman konstaterar i en krönika i Fri Köpenskap att kunskapsluckorna är stora bland politikerna men också bland folk i branschen.
SCB: Dryckesförsäljningen ökade mest under 2021 30 september 2022 Den totala försäljningen av livsmedel och drycker landade på 334 miljarder kronor 2021. Det är nio miljarder mer än 2020, vilket motsvarar en uppgång på 2,9 procent förra året. Alkoholfria drycker gick upp mest, visar ny statistik från SCB.
Livsmedelsföretagens chefekonom: ”Det kommer bli mycket värre innan det blir bättre” 16 september 2022 Rekordhöga elpriser. Nästan tvåsiffrig inflation. Största höjningen av styrräntan på 30 år. Hotande stagflation och recession. Vi bad Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal förklara vad som händer i ekonomin och vad som väntar livsmedelsproducenter och konsumenter i vinter.
Fortsatta kostnadsökningar och skenande elpriser bäddar för ännu högre matpriser 6 september 2022 Den svåra kostnadskrisen för svenska livsmedelsproducenter är långtifrån över. Kostnaderna fortsätter brant uppåt och de redan rekordhöga elpriserna skenar samtidigt som lönsamheten störtdyker. Svenska konsumenter får stålsätta sig för ännu högre matpriser i höst och i vinter, det visar Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
Chefekonom om Anderssons matutspel: ”Djup okunskap” 18 augusti 2022 Statsminister Magdalena Andersson (S) oroar sig för att matleverantörer passar på att höja priserna. Men uttalandet möter nu hård kritik. ”Det tyder på en djup okunskap om hur marknaden fungerar”, säger Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, till P1 Morgon.
Livsmedelsproducenternas kostnader ökade 23 % i maj – största ökningen sedan 1991 29 juni 2022 Statistikmyndigheten SCB rapporterar idag om de största kostnadsökningarna för svenska livsmedelsproducenter sedan man började mäta 1991. Statistiken bekräftar producenternas akuta behov av ökade leveranspriser och kortare ledtider från dagligvaruhandelns och Systembolagets sida.
Debatt: ”Matkedjor stoppar behövliga prisökningar” 20 juni 2022 Livsmedelsproducenternas kostnader har ökat explosionsartat, men dagligvaruhandeln och Systembolaget är alltför långsamma med att släppa igenom prishöjningar. Samtidigt tvekar inte handeln när det gäller att höja priset på sina egna märkesvaror. Nu är det dags för hela livsmedelskedjan att ta sitt ansvar i den pågående kostnadskrisen, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal på SvD Debatt.
Kostnadskrisen: ”För många av oss små och mellanstora producenter handlar det nu om liv eller död” 15 maj 2022 Den svenska livsmedelsindustrins lönsamhet sjönk rekordsnabbt under årets första kvartal. Behovet av kortade aviseringstider och högre leveranspriser är akut, men 7 av 10 leverantörer har ännu inte märkt av några åtgärder från dagligvaruhandeln. Av företagen som levererar till Systembolaget har inte ett enda märkt av några åtgärder. Det är några av resultaten i Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q1 2022.
Så påverkar kriget i Ukraina svensk livsmedelsproduktion 21 mars 2022 Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett enormt lidande för det ukrainska folket. Kriget riskerar även att få omfattande konsekvenser för Europas och Sveriges livsmedelsproduktion. Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal och Patrik Strömer, krisberedskapsansvarig, förklarar läget.
Extrema kostnadsökningar för matproducenter: ”Aldrig sett något liknande” 2 februari 2022 För fjärde kvartalet i rad drabbas svenska livsmedelsproducenter av kraftigt ökade kostnader på bland annat råvaror, förpackningsmaterial, transporter och energi. Samtidigt råder det brist på en lång rad nödvändiga insatsvaror, och företagens prognoser för det kommande halvåret är mörka.
Största kostnadsökningarna på 12 år skakar om livsmedelsindustrin 24 november 2021 Kraftigt ökade kostnader för råvaror, drivmedel, elektricitet, transporter och förpackningsmaterial fortsätter tynga svenska livsmedelsproducenter. Än så länge har prishöjningarna i butik varit måttliga men konsumenterna kan vänta sig högre priser på många sorters livsmedel senast i början av 2022.
Carl Eckerdal: Ökande råvarukostnader kommer leda till höjda matpriser 21 september 2021 De globala priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt de senaste åren, i vissa fall med över 100 procent. Vad innebär detta för svenska livsmedelsproducenter och konsumenter? Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal förklarar.