fbpx
Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Nytt nummer av Framtidens hållbara matsystem

Vad har en politisk färdplan, FoodDrinkEurope, CRISPR, en finsk försvarsminister, proteinvågor, en docent i livsmedelsteknik och LRF:s vd Anna Karin Hatt gemensamt? De är alla med i den fjärde utgåvan av hållbarhetsmagasinet Framtidens hållbara matsystem som nu finns att läsa digitalt och kostnadsfritt.

Vinnova: Det behövs ett nytt recept för matsystemet

Vill ni vara en länk i kedjan som drar matsystemet i en mer hållbar riktning? Nu öppnar möjligheten att vara med i Vinnovas nya insats där målmedvetna och kreativa aktörer mobiliseras för att åstadkomma en transformation av livsmedelsområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet. Låter det intressant? Läs mer och ta del av erbjudandet.

Informationsmöte om Formas utlysning för smak och sensorik

Den 24 mars öppnar Formas en ny utlysning för forskning, utveckling och tillämpning om smak och sensoriska upplevelser av svenska livsmedel. För den som vill veta mer om utlysningen och få inspiration av hur andra företag arbetar med smak och sensorik anordnar Sweden Food Arena ett webbinarium den 28 mars. Anmäl dig idag!

Innovatörer av havrebaserade livsmedel tilldelas Polhemspriset

Rickard Öste och Angeliki Triantafyllou har genom sina havrebaserade livsmedel lagt grunden till livsmedelskoncernen Oatly, och visat hur livsmedelsinnovationer kan spridas i världen. Nu belönas de av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

Inbjudan: Nationell konferens om livsmedelsstrategin – 7 december

“Tillsammans når vi målen i den svenska Livsmedelsstrategin: Innovation för utveckling och omställning” är årets tema för den nationella konferensen om livsmedelsstrategin som genomförs digitalt tisdag 7 december kl 9-12. Arrangörer är Tillväxtverket, Vinnova och Jordbruksverket.

Utbildningar och medel att söka för dig som vill automatisera

Att investera inom digitalisering och automation är ett smart och effektivt sätt för att stärka lönsamhet, konkurrenskraft och bidra till hållbarhetsmålen. Sweden Food Arena har sammanställt befintliga satsningar som är tillgängliga för livsmedelsföretag.

Livsmedelsföretagen: Sverige behöver en livsmedelsminister!

I år har inte mindre än två ministrar med ansvar för landsbygdsfrågor avgått. Regeringen bör nu tillsätta en livsmedelsminister med helhetsansvar för den svenska livsmedelskedjan och försörjningsförmågan, menar Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Workshop med Sweden Food Arena 20/10 i Tylösand

Livsmedelsdagarna som Livsmedel i Fokus arrangerar i Tylösand inleds 20/10 med en workshop som Sweden Food Arena arrangerar tillsammans med Planethon. Temat är ” Från forskning till världsklass - så kan vi samarbeta och använda intelligent data för att göra svensk mat världsledande”.

Nu kan du söka finansiering för förädling av svenska växtbaserade råvaror

Både efterfrågan och utbudet av växtbaserad vardagsmat ökar, men få av produkterna är baserade på svensk råvara och förädlade i Sverige. Vinnova satsar nu därför på lösningar som förbättrar förutsättningarna för att framtidens växtbaserade vardagsmat odlas och förädlas i Sverige. Utlysningen vänder sig till företag och andra organisationer som kan bidra till att stärka svensk livsmedelssektors potential.

Debatt: Så får vi ett gynnsamt industriklimat i Sverige

Sverige är priviligierat med en stor industriproduktion. Det gynnar oss nu när svensk ekonomi återstartar efter pandemin. En fjärdedel av årets BNP-ökning väntas komma från industrin och investeringarna beräknas öka med elva procent. Men ska industrin fortsätta investera, skapa tillväxt och nya arbetstillfällen här i Sverige krävs både förutsägbara och gynnsamma förutsättningar, det skriver styrgruppen för Industrins reformagenda i en debattartikel.