Tre finalister utsedda till Impact Maker Award

För fjärde året i rad arrangerar Livsmedel i Fokus Impact Maker Award, tävlingen för startups inom livsmedelsbranschen. Priset ska inspirera och lyfta fram innovativa bolag som gör skillnad. Årets tre finalister har noga valts ut bland flertalet nomineringar.

Impact Maker Award är ett pris med syftet att synliggöra innovativa startups inom livsmedelssystemet som en källa till inspiration för framgångsrik innovation. Ambitionen är att fler aktörer inom handeln, industrin och leverantörskedjan ska se samarbetspotentialen med startups och hur det kan vara en kraftfull källa till innovation. I en bredare systemkontext ska priset även inspirera och bidra till att många fler goda exempel på startup-koncept och tillväxtresor synliggörs.

Årets finalister är utvalda bland närmare 40 nominerade företag. Finalisterna kommer pitcha på branschforumet Livsmedelsdagarna och därefter utses vinnaren. Det hela avgörs den 12 september.

– I år har vi fått in många bra nomineringar vilket vi är väldigt glada över. Majoriteten har dessutom uppfyllt våra kriterier så det har varit ett tufft juryarbete att välja ut tre finalister. Vi gratulerar de tre finalisterna och ser fram emot deras pitchar i finalen, säger Elén Faxö, ledamot i styrelsen för Livsmedel i fokus.

Vinnaren erhåller titel och mottar 100 000 kr. Priset ska användas till fortsatt utveckling av sin innovation inom livsmedelsområdet. Juryn består av representanter från Bird & Bird, Lantmännen, och Paulig. Samtliga är samarbetspartners till tävlingen.

De tre finalisterna

Hidden in Grains

David Fredlund, vd Hidden in Grains

Hidden in Grains utvecklar en ny version av fullkornsprodukter för att öka upptaget av mineraler som järn och zink. Ett mineralskifte för en rikare växtbaserad kost och en hållbar planet. Fullkorn är en utmärkt källa till de flesta av de mineraler vi behöver i vår kost. Men dessa mineraler är låsta av anti-näringsämnen och vår kropp kan inte komma åt dem effektivt. Genom att kombinera tradition, forskning och moderna tekniker använder Hidden in Grains vatten, tid och temperatur för att frigöra fullkornets hela näringspotential. Hidden in Grains arbetar för att få tillbaka användningen av traditionella svenska sorter som anpassar sig bättre till oväntade väderomslag än moderna sorter. Detta bidrar även till att göra bönderna mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.

Ironic AB

Nélida Leiva Eriksson, vd och grundare Ironic Biotech

Ironic Biotech har upptäckt en ny generation av växtbaserade proteiner som innehåller järn, som är mycket biotillgängliga och utan biverkningar. Proteinerna framställs genom precisionsjäsning och kan användas som ingredienser i mat eller kosttillskott. I labbmiljö har Ironic bevisat att biotillgängligheten är på samma nivåer som kött. Exceptionell biotillgänglighet gör att Ironic ABs aktiva substans inte har några biverkningar och dessutom krävs endast mycket liten dos för att tillgodose en människas dagliga järnbehov. Utöver detta är produkten utan smak och kan förvaras i flera veckor i rumstemperatur. Produkten framställs på ett skalbart sätt genom precisionsfermentering. Ironic Biotech har patent på substansen som kommer att kunna erbjudas både i pillerform och flytande form och kan adderas i livsmedel.

Saveggy

Vahid Sohrabpour, CINO och medgrundare Saveggy, Arash Fayazzi, vd och grundare Saveggy

Saveggy producerar växtbaserad och ätbar coating till frukt och grönt. Det tunna, skyddande skiktet av raps och havre är ett unikt och hållbart alternativ som utvecklats med utgångspunkt i naturens egna skyddsmekanismer. Skyddet är växtbaserat, glutenfritt och innehåller inga tillsatser. Det skyddar gurka mot uttorkning, säkerställer krispighet och förlänger hållbarheten. Det ger det skydd som krävs för att gurkan ska hålla sig fin, fräsch och god – från paketering till butik och hela vägen hem till ditt kylskåp. Denna innovation minskar plastanvändning, bekämpar matsvinn och främjar ett hållbart livsmedelssystem.

För ytterligare information

Cecilia Öster, verksamhetsledare Livsmedel i fokus

cecilia.oster@livsmedelifokus.se

0706067045

Mer om priset

https://www.livsmedelifokus.se/livsmedelsdagarna/program/impact-maker/