Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Debatt: Säkra kompetens i svensk köttindustri

Efterfrågan på svenskt kött är stor och det behövs fler styckare och slaktare. Men Arbetsförmedlingens ovilja att lyssna på företagens behov hotar nu hela Sveriges kött- och charkproduktion. Trots upprepade varningar från branschen agerar inte den ansvarige ministern Eva Nordmark, skriver Magnus Därth Vd Kött och Charkföretagen och Björn Hellman Vd Livsmedelsföretagen.

Ett viktigt steg mot bättre matchning av kompetens till livsmedelsföretag

Den 16 juni antog Riksdagen propositionen om Dimensionering av gymnasial utbildning för bättre kompetensförsörjning. Målet är att stärka kopplingen mellan företagens behov och utbildningsutbudet, och mycket av reformens innehåll är inspirerat av hur Livsmedelsföretagen och övrig industri jobbat inom ramen för Teknikcollege.

Franz Heiss utbildningsstipendier våren 2022

Sveriges Bryggerier erbjuder nu möjligheten att söka utbildningsstipendium genom stiftelsen Franz Heiss. Det finns två stipendier att söka under våren och de riktar sig till dig som brinner för bryggeribranschen och vill vidareutbilda dig. Sista ansökningsdag är den 14 juni.

Debatt: Den som tar studenten ska inte behöva bli arbetslös

En reform av gymnasieskolan och vuxenutbildningen måste prioriteras av den regering som tillträder i höst. Det skriver Livsmedelsföretagens Karin Thapper i Altinget tillsammans med representanter för Företagarna och Industrirådets organisationer.

Stärk företagets konkurrenskraft genom kostnadsfri kompetensutveckling

1 mars, 6 april och 10 maj anordnar Trygghetsfonden TSL webbinarier där man berättar om projektet ”Kompetens för konkurrenskraft – för individer och företag”, vilka kompetensutvecklingsinsatser som finns att ansöka om, vilka som kan omfattas och om hur man enkelt ansöker om stöd.

Ny digital lärplattform ska ge fler slaktare och styckare

Nu lanserar Kött och Charkföretagen (KCF) den digitala lärplattformen Kött & Charkakademin för att möta bristen på slaktare och styckare i Sverige och behovet av kvalitetssäkrad utbildning. Livsmedelsföretagen har som medfinansiär och samverkanspart deltagit i utvecklingsarbetet av plattformen.

”Äntligen ett förslag som kan leda till bättre matchning”

Regeringen presenterade idag en lagrådsremiss utifrån Planerings- och dimensioneringsutredningens betänkande. Karin Thapper, kompetensförsörjningsansvarig på Livsmedelsföretagen, välkomnar regeringens förslag om bättre matchning mellan gymnasieskolans utbildningsutbud och arbetsmarknadens behov.