Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Lönebildningsdag 2022: Att leda eller inte leda med lönen

De flesta företag har mer eller mindre möjlighet att leda med lönen. Under lönebildningsdagen den 12 oktober fokuserar vi på hur lönesättningsarbetet på företagen kan utvecklas för att förstärka ledarskapet. Möt forskare, företag och kollektivavtalsförhandlare som ger kunskap och inspiration kring lönebildningsarbetet på företaget.

Rapportera in lönestatistik för september 2022

Inom kort kommer utvalda medlemsföretag få en inbjudan från Svenskt Näringsliv om att rapportera in sin lönestatistik. Statistiken används som underlag för bland annat avtalsförhandlingar samt rådgivning kring lön och lönesättning.

Förhandlingschefen informerar: Missa inte höstens BAM-utbildning hos Prevent

Redan nu på fredag går tiden ut för anmälan till höstens enda BAM-utbildning (Bättre Arbetsmiljö) den 17 oktober i regi av vår samarbetspartner Prevent. Glöm inte anmäla er personal som bör gå utbildningen. Anmälan måste vara Prevent tillhanda senast nu på fredag den 16 september.

Nya LAS- och omställningsregler – digital arbetsgivarträff 1/9

Den 1 oktober börjar de nya reglerna om anställningsskydd, trygghet och omställning på den svenska arbetsmarknaden tillämpas i praktiken. Den 1 september kl 10-12 informerar vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk och hans kollegor om de nya reglerna. Anmäl dig idag!

Nystart för våra utskickslistor – viktigt att du anmäler dig (igen)!

Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Vi har delvis gjort om våra expertområden och för att du ska få rätt information är det viktigt att du anmäler ditt intresse. Detta gäller även dig som sedan tidigare får riktad information från oss.

Arbetsgivarträffar i juni om nya LAS- och omställningsregler

Den 1 oktober 2022 förväntas de nya reglerna om anställningsskydd, trygghet och omställning på den svenska arbetsmarknaden kunna börja tillämpas i praktiken. I juni arrangerar vi särskilda arbetsgivarträffar för att informera om de nya reglerna och anmälan är öppen. Vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk berättar mer.

Förhandlingschefen informerar: Kan ukrainska flyktingar erbjudas arbete i Sverige?

I förra veckans artikel berättade vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk i vilken omfattning anställda har rätt till ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret. Henrik följer här upp det dagsaktuella ämnet och berättar om i vilken omfattning flyktingar från Ukraina kan erbjudas anställning vid företag i Sverige.

De senaste veckorna har jag och mina kollegor fått en hel del frågor från våra medlemsföretag med anledning av att anställda sökt ledigt för tjänstgöring inom Försvarsmakten. I vissa fall har personal även velat ha ledigt för att ansluta sig till utländska försvarsstyrkorna i Ukraina. Hur ska en arbetsgivare hantera detta? Och hur blir det med lönen? Det ska jag försöka förklara i veckans "Förhandlingschefen informerar".

Dags för årets semesterförläggning

Nu när vårsolen börjar titta fram börjar det bli dags att tänka på kommande semestertider. Vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk vill i denna artikel berätta om regelverket kring förläggning av semester utifrån våra kollektivavtal och lagstiftning.

Förhandlingschefen informerar: Glöm inte uppdatera kontaktuppgifter

Det händer tyvärr alltför ofta att representanter för våra medlemsföretag berättar att de inte känner till all information som Livsmedelsföretagen erbjuder via e-post. Exempelvis våra medlemscirkulär, ArbetsgivarNytt och nyhetsbrev. Vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk berättar här om hur du enklast håller dig och kollegorna uppdaterade.

Känner du till alla fördelar med kollektivavtal?

Den 17 mars är Kollektivavtalets dag. I samband med detta arrangerar Avtalat ett antal webbinarier för dig som är arbetsgivare om hur de anställdas försäkringar gäller och hur de praktiskt ska hanteras.