Förhandlingschefen informerar: Facklig information på betald tid 16 februari 2022 Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk förklarar här gällande regelverk för facklig information på betald arbetstid.
Förhandlingschefen informerar: Beräkna rätt GFL när du anlitar bemanningsföretag 14 februari 2022 Många livsmedelsföretag kompletterar ibland sin egen personal med inhyrda medarbetare från bemanningsföretag. När så sker är kundföretaget skyldigt meddela bemanningsföretaget om korrekt GFL, Genomsnittligt förtjänstläge. Vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk ger här råd och tips kring GFL.
Förhandlingschefen informerar: Lönerevision 2022 9 februari 2022 Tidpunkten för lönerevision 2022 närmar sig. Företag med kollektivavtal med Livs, HRF och Handels ska genomföra lönerevision senast 1 april 2022. Samma datum gäller för företag med kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer, om inget annat avtalats lokalt. Du hittar mer information i cirkuläret "Lönerevision 2022".
Utökad bemanning av Livsmedelsföretagens arbetsrättsrådgivning 4 februari 2022 Under våren förstärker Livsmedelsföretagen medlemsnyttan och rådgivningen i arbetsrätt med advokat Linnea Lindahl och jur.kand. Abraham Dal vid Emplaw Advokater.
Coronapandemin och åtgärder på socialförsäkringsområdet 26 januari 2022 Regeringen har med anledning av coronapandemin vidtagit åtgärder inom socialförsäkringsområdet för att minska smittspridningen och lindra konsekvenserna för arbetsgivare. Nina Lannsjö, arbetsrättsjurist på Livsmedelsföretagen, går igenom vad som gäller för bland annat läkarintyg, karensavdrag, sjuklöneansvar och graviditetspenning.
Anmäl dig till vårens kurser för arbetsgivare 25 januari 2022 Under våren erbjuder Livsmedelsföretagen kurser inom kollektivavtal, arbetsrätt, arbetsmiljö och förhandlingsteknik. Kurserna riktar sig främst till dig som är chef, arbetsledare eller arbetar med HR-frågor.
Förhandlingschefen informerar: Snart dags hantera arbetstidskontot (ATK) 24 januari 2022 I februari är det hög tid för dig som arbetsgivare att hantera det kollektivavtalade arbetstidskontot. Men hur gör man det på rätt sätt? Vad är viktigt att tänka på och var finns reglerna någonstans? Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk förklarar.
Lättade regler för hushållskarantän 20 januari 2022 Torsdagen den 20 januari meddelade myndigheterna att den som har tre doser vaccin eller haft covid-19 de senaste tre månaderna inte längre omfattas av reglerna för hushållskarantän. Patrik Strömer, krisberedskapsansvarig på Livsmedelsföretagen, förklarar.
Smittbärarpenning vid frånvaro från arbetet på grund av Covid-19 20 januari 2022 Hur ser regelverket ut kring hantering av anställda som är frånvarande pga påvisad eller misstänkt smitta av Covid-19 eller familjekarantän? Nina Lannsjö, arbetsrättsjurist på Livsmedelsföretagen, förklarar i den här artikeln vad som gäller. Om du är medlem i Livsmedelsföretagen kan du även höra av dig direkt till vår arbetsgivarrådgivning.
Förhandlingschefen informerar: förstadagsintyg och varning till anställd 19 januari 2022 Har arbetsgivaren rätt att utfärda krav på förstadagsintyg vid sjukskrivning till anställd efter upprepad korttidsfrånvaro? Har företaget rätt att utan samråd med fackförening utfärda varning till anställd som misskött sig? Vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk reder ut vad som gäller.
Förhandlingschefen informerar: Höjt tak i sjukförsäkringen 4 januari 2022 Riksdagen har beslutat om en höjning av inkomsttaket i sjukförsäkringen från åtta till tio prisbasbelopp från och med den 1 januari 2022. Det höjda inkomsttaket ska användas i samband med beräkning av förmånerna i sjukförsäkringen. Här förklarar vår förhandlingschef Henrik van Rijswijk vad som gäller.
Digital branschträff 19 oktober 3 oktober 2021 Den 19 oktober var det dags för årets branschträff där våra experter föreläste om viktiga frågor för dig som livsmedelsproducent. På programmet stod bland annat arbetsgivarfrågor, UTP-lagen, export, hållbarhet, förpackningar, folkhälsa och kompetensförsörjning.