fbpx
Hoppa till innehåll

LO säger nej till partslösning om omställning och trygghet på arbetsmarknaden

Efter mycket intensiva förhandlingar meddelade LO sent på fredagseftermiddagen att man inte accepterar den överenskommelse om förändringar rörande anställningsskydd och omställning som överlämnades av arbetsgivarsidan under natten mot fredag. Detta innebär att förslaget till nytt Huvudavtal och modernisering av LAS förfaller. I stället tyder allt på att den statliga utredningen om LAS kommer att bli verklighet. Livsmedelsföretagens förhandlingschef Henrik van Rijswijk kommenterar kortfattat händelseutvecklingen.

”Förslag om 29-månaders avtal är bra – men pandemin skapar ännu stor osäkerhet om framtiden”

Under tisdagen lämnade Livsmedelsföretagen svar till industrins Opartiska Ordföranden (OpO) på den avtalsskiss som dessa överlämnade till parterna inom industrin under måndagen. OpO:s skiss föreslår ett 29-månaders märkessättande avtal från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023. Första avtalsåret föreslås bli på fem månader fram till den 31 mars 2021, medan de två följande avtalsåren avses följa sedvanlig norm med avtal mellan 1 april och 31 mars varje år.

Förhandlingarna om anställningsskydd och omställning avslutade utan att överenskommelse kunnat träffas

Förhandlingarna om ändringar i LAS och om nya omställningsregler strandade strax innan midnatt, natten mot den 1 oktober utan att enighet kunde uppnås, endast några minuter innan tidsfristen gick ut. Detta innebär att det inte kommer att bli någon partsgemensam överenskommelse om nya regler. I stället kan vi vänta oss att Riksdagen eller regeringen föreslår lagstiftning i frågeställningarna. Förhandlingschef Henrik van Rijswijk redogör för vad som skett, vad som nu förmodligen kommer att ske och besvarar ett antal vanliga frågor.

Ingen lönerevision kan ske innan nytt avtal är på plats

Som bekant är årets avtalsrörelse prolongerad för att återupptas under oktober månad. Detta innebär att inga nya kollektivavtal finns på plats; icke heller finns det några lönehöjningar att förhandla om. Livsmedelsföretagen har erfarit att flera företag – trots att nya avtal ännu saknas - har fått propåer och förhandlingsönskemål från livsklubbar om att redan nu påbörja 2020 års lönerevision. Detta är inte möjligt att göra och strider mot den förhandlingsordning som finns mellan parterna.

Ingen återanställningsrätt vid uppsägning på grund av personliga skäl

I 25- 27 §§ lagen om anställningsskydd (LAS) regleras företrädesrätt till återanställning för medarbetare som slutat sina anställningar. Det är viktigt komma ihåg att sådan återanställningsrätt inte kan komma i fråga om den tidigare anställningen avslutats på grund av uppsägning på grund av personliga skäl eller avskedande. Våra motparter Livsmedelsarbetareförbundet har i central förhandling i närtid framfört den aparta uppfattningen att återanställning enligt 25 § kan vara aktuell även om uppsägning på grund av personliga skäl ägt rum. Detta är helt felaktigt - och frågan har varit tveklös och oomtvistad ända sedan LAS tillkomst för nära 40 år sedan.