Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Stoppa eländet: ”Elkrisen hotar stora delar av Sveriges livsmedelsproduktion”

Rekordhöga elpriser och hot om elransonering skapar oro och förtvivlan bland svenska livsmedelsproducenter. I en omfattande annonskampanj uppmanar Livsmedelsföretagen landets politiker att snabbt enas om kraftfulla åtgärder för att hjälpa företagen överleva vintern och framtidssäkra det svenska elsystemet.

Bjud energiministern på fika med elprischock

Elpriserna är rekordhöga och stigande. Svenska kraftnät varnar för att elen kan kopplas bort i vinter. Nu är det viktigare än någonsin att politikerna får ta del av företagens verklighet. Därför uppmanar vi alla svenska livsmedelsproducenter att plocka fram sina elräkningar och bjuda in landets politiker till fika med elprischock.

Val 2022: Så tycker partierna i viktiga livsmedelsfrågor

Valet har varit och resultatet står klart (nästan i alla fall). Vilken sorts livsmedelspolitik kommer vi få se från den nya regeringen? I vår valmatris har riksdagspartierna svarat på 26 påståenden om viktiga frågor för svenska livsmedelsproducenter.

Politikerna överens: Alla vill se en uppdaterad livsmedelsstrategi

Två månader kvar till valet, då är partierna överens om en sak: Den fem år gamla livsmedelsstrategin behöver uppdateras. Det var ett tydligt besked som samtliga politiker gav på LRFs och Livsmedelsföretagens seminarium om framtidens livsmedelsförsörjning.

Nytt nummer av Framtidens hållbara matsystem

Vad har en politisk färdplan, FoodDrinkEurope, CRISPR, en finsk försvarsminister, proteinvågor, en docent i livsmedelsteknik och LRF:s vd Anna Karin Hatt gemensamt? De är alla med i den fjärde utgåvan av hållbarhetsmagasinet Framtidens hållbara matsystem som nu finns att läsa digitalt och kostnadsfritt.

Livsmedelsföretagen i Almedalen 2022

Efter två års pandemiuppehåll är politikerveckan i Almedalen tillbaka. Livsmedelsföretagen är på plats med två egna seminarier och ett mingel för våra medlemsföretag den 5 juli. Bland de medverkande återfinns statssekreterare Oskar Magnusson, ordförandena för MUF, CUF och Grön Ungdom, riksdagsledamöter från C, S och M samt Ingrid Petersson, utredningsledare för Sveriges livsmedelsberedskap.

Våga anmäla otillbörliga handelsmetoder

UTP-lagen har varit i kraft sedan november 2021 men livsmedelskedjan präglas fortfarande av snedvriden konkurrens. Om du misstänker att du utsätts för otillbörliga handelsmetoder är det av yttersta vikt att du kontaktar Konkurrensverkets tillsynsenhet. Du kan givetvis vara anonym.

Debatt: Infrastruktursatsningar viktigare än någonsin för Sverige och svensk industri

Ett nytt säkerhetspolitiskt läge kräver anpassningar i den nationella planen för infrastruktur. Industrins parter anser att tre områden måste prioriteras. Det handlar om underhåll av befintliga vägar och järnvägar, elektrifiering och en ny isbrytarflotta finansierad av staten. Det skriver Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman på DN Debatt tillsammans med företrädare för arbetsgivare och fackförbund i Industrirådet.

104 regelförbättringsförslag för ökad konkurrenskraft

Näringslivets Regelnämnd NNR och dess medlemmar har tagit fram 104 regelförbättringsförslag inom 23 olika regelområden. Förslagen skulle, om de genomförs, bidra mycket positivt till företagens, och därmed landets, tillväxt och konkurrenskraft.