Vilka mål ska vi sätta för Sveriges livsmedelsproduktion?

I arbetet med Livsmedelsstrategin 2.0 var livsmedelskedjans aktörer tydliga med att det behövs mätbara mål för svensk livsmedelsproduktion. Nu efterlyser Jordbruksverket förslag på mål via en webbenkät. Deadline för inspel är redan den 18 juni.

Är du företagare eller branschföreträdare – tyck till!

En viktig del av Jordbruksverkets uppdrag är att hämta synpunkter och ha en nära dialog med livsmedelskedjans aktörer. Myndigheten har redan haft dialog med flera branscher men vill att alla ska ha möjlighet att tycka till. Därför ber vi dig som företräder en verksamhet eller bransch inom livsmedelskedjan att lämna in dina förslag via en webbenkät, senast 18 juni.

Här hittar du enkäten

Enkäten är öppen för alla men vänder sig framförallt till bransch- och intresseorganisationer, företag och myndigheter. Förslag kan lämnas till och med den 18 juni på mål och hur de kan följas upp.

Vad kan förslagen handla om?

Förslagen kan handla om livsmedelsbranschen som helhet eller för delsektorer. Fokus är mål för primärproduktionen inom jordbruk, trädgård och sjömat. Det är en avgränsning som gjorts eftersom uppdragstiden är så kort. Men Jordbruksverket tar gärna emot förslag som rör hela livsmedelskedjan. Mål för primärproduktionen påverkar ju även övriga led, som förädling och handel.

I uppdraget nämner regeringen exempel på mål; en försörjningsgrad på 80 procent för kött och mjölk, 150 procent för spannmål och 100 procent för gröna proteiner. Med försörjningsgrad menas hur stor andel av den svenska produktionen som täcker efterfrågan från svenska konsumenter och exportmarknaderna. Vidare nämns en produktionsökning av sjömat med 80 procent.

Jordbruksverket tar fram förslag och regeringen beslutar sedan om vilka mål det blir.

Mer information

Vilka mål ska vi sätta för Sveriges livsmedelsproduktion?

Livsmedelsstrategin och Jordbruksverkets uppdrag

Priser och marknadsinformation för livsmedel