Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Unilever sätter knorr på maten helt utan salt

Salt är en riskfaktor för ohälsa och Unilever arbetar sedan många år med att sänka salthalten i sina produkter. Företaget hade redan buljonger med låg salthalt och efter ett intensivt utvecklingsarbete kunde man nyligen lansera Knorr Zero Salt, en buljong helt utan salt.

Nestlé tar globalt grepp för bättre barnhälsa

Att se till att barnen får i sig näringsrik mat och rör på sig tillräckligt kan vara en rejäl utmaning. För att underlätta för föräldrar har Nestlé skapat det globala programmet Nestlé for Healthier Kids.

Uppdaterad riskvärderingsguide för allergener

Allergener som mjölk, ägg och jordnöt kan förorena livsmedel och utgöra en risk för allergiker. I Livsmedelsverkets guide för riskvärdering av allergener får du som företagare hjälp att beräkna vilka risker denna förorening medför.

Rytter reflekterar: Oprocessade klassificeringssystem

Att använda ett trubbigt begrepp som ”ultraprocessat” riskerar att vilseleda och helt i onödan oroa konsumenterna. Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, efterlyser mer vetenskaplig stringens och mindre godtycklighet när det gäller hur vi pratar om den komplexa kopplingen mellan mat och hälsa.

Nystart för våra utskickslistor – viktigt att du anmäler dig (igen)!

Jobbar du på ett medlemsföretag och vill ta del av riktad information från våra näringspolitiska experter? Vi har delvis gjort om våra expertområden och för att du ska få rätt information är det viktigt att du anmäler ditt intresse. Detta gäller även dig som sedan tidigare får riktad information från oss.

Vinnova: Det behövs ett nytt recept för matsystemet

Vill ni vara en länk i kedjan som drar matsystemet i en mer hållbar riktning? Nu öppnar möjligheten att vara med i Vinnovas nya insats där målmedvetna och kreativa aktörer mobiliseras för att åstadkomma en transformation av livsmedelsområdet. I fokus för satsningen är fem spetsområden med potential att radikalt förbättra matsystemet. Låter det intressant? Läs mer och ta del av erbjudandet.

Rytter rättar: Slarva inte med definitionerna!

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen, frågar sig vad som egentligen menas när man pratar om livsmedel som ”naturliga”, ”traditionella” och ”processade”. Är begreppen användbara när det handlar om kopplingen mellan mat och hälsa eller riskerar de att försvåra för konsumenten?

Näringsfysiologen: Ultraprocessad mat inte per automatik dålig

Det är lätt att tro att industritillverkad mat är sämre. Att klassificera mat som processad i olika hög grad kan leda tanken fel. Ultraprocessat kan i vissa fall gynna både individen och planeten, skriver näringsfysiologen Linda Bakkman i SvD.

Hafi skräddarsyr sockersänkta produkter åt livsmedelsindustrin

Från musteri, sylt och saft till skräddarsydd tillverkning av sockersänkta produkter. Hallandsbaserade Hafi har under sina 80 år utvecklats i takt med den svenska livsmedelsindustrin och idag bidrar deras innovativa, kundnära lösningar till en bättre folkhälsa.