Livsmedelsföretagen i Almedalen 2025: seminarium, studiebesök och matiga mingel

Den 24 juni arrangerar vi ett spänstigt panelsamtal om framtiden för svensk livsmedelsproduktion följt av vårt eget matiga mingel i vackra S:t Clemens ruin. På morgonen den 25 juni arrangerar vi ett studiebesök hos Gotland Whisky och på kvällen bjuder vi in till gemensamt branschmingel med LRF och Svensk Dagligvaruhandel. Så tveka inte, kom till Almedalen!
Den 24 juni är det dags för Livsmedelsdagen i S:t Clemens ruin, en dag fylld med högaktuella samtal och seminarier. Livsmedelsföretagens bidrag till dagen består av ett panelsamtal där vi ställer allt på sin spets – vad är egentligen viktigast: att maten är svensk eller billig? Strax efteråt bjuder vi in medlemsföretag och branschkollegor till Livsmedelsföretagens egna mingel, av många betraktat som den bästa och trevligaste mötesplatsen i Almedalen.
På morgonen den 25 juni arrangerar vi ett studiebesök hos Gotland Whisky för att diskutera gårdsförsäljning och dess utmaningar och möjligheter. På kvällen anordnar vi ett branschmingel tillsammans med våra kollegor i livsmedelskedjan, LRF och Svensk Dagligvaruhandel.
Alla seminarier i Almedalen är kostnadsfria och öppna för allmänheten. Våra två mingel är enbart öppna för våra medlemsföretag och särskilt inbjudna gäster, och föranmälan är obligatorisk. Studiebesöket hos Gotland Whisky är öppet för alla, men eftersom besöksantalet är begränsat är anmälan obligatorisk och godkänd först efter att den är bekräftad. Här nedan hittar du mer information om våra aktiviteter i Almedalen och hur du gör om du vill delta.
Vad är viktigast: att maten är svensk eller billig?

Omvärldsoro, klimatförändringar och beredskapsbehov driver upp kostnader och matpriser. Hur ska de ökande kostnaderna fördelas? Vilka risker innebär livsmedelsbranschens låga lönsamhet? Och vad krävs för att öka livsmedelsproduktionen i en tid av enorma utmaningar för livsmedelsbranschen?
Tid: 24 juni kl. 15.00-16.00
Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin
Arrangör: Livsmedelsföretagen
Utökad beskrivning av seminariet
Pandemin, kriget i Ukraina, klimatförändringar och valutaeffekter har lett till kraftigt ökade kostnader för livsmedelsbranschen och ökade matpriser för konsumenterna. Enligt Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal är lågpriseran för livsmedel över. Men vad innebär detta för livsmedelsbranschen, livsmedelsberedskapen och konsumenterna? Matpriserna har varit extremt omdebatterade i flera år. Den värsta inflationen verkar ha lagt sig, men vad händer nu? Hur ska de ökande kostnaderna för beredskap, hållbarhet och klimatanpassning fördelas? Alla verkar vilja se en ökad produktion av svensk mat och dryck, men hur ska det gå till? Är det ens möjligt att i Sverige producera mat som är hållbar och högkvalitativ och samtidigt billig? Dessa och många andra frågor kommer Matpriskollens vd Ulf Mazur, Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg och ledande företrädare för den svenska livsmedelskedjan diskutera på Livsmedelsföretagens panelsamtal.
Medverkande
- Ulf Mazur, VD, Matpriskollen
- Anders Lindberg, Politisk chefredaktör, Aftonbladet
- Carl Eckerdal, Chefekonom, Livsmedelsföretagen
- Gerhard Bley, VD, Norrmejerier
- Karin Brynell, VD, Svensk Dagligvaruhandel
- Robert Stekovic, Inköps- och marknadsdirektör, Lidl Sverige
- Katarina Wolf, Ordförande, LRF Ungdomen
- Moderator: Daniel Emilson, Presschef, Livsmedelsföretagen
Anmäl gärna ditt intresse
Seminariet är öppet för alla och kräver ingen anmälan, men vi är tacksamma om du anmäler ditt intresse så att vi får en fingervisning om hur många som vill delta!
Anmäl intresse (frivilligt)
Almedalens matigaste mingel

Efter Livsmedelsdagens sista seminarium blir det fortsatta samtal och mingel för våra medlemsföretag och särskilt inbjudna gäster. Minglet är inte öppet för allmänheten och föranmälan är obligatorisk. För att garantera en plats på minglet anmäler du dig i förväg och stannar kvar efter seminariet ”Vad är viktigast: att maten är billig eller svensk?” Om du är anmäld och besökt Livsmedelsdagen och fått en Li-stämpel har du också förtur till minglet.
Tid: 24 juni kl. 16:30-19:00
Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin
Anmälan (obligatorisk): Personlig inbjudan
Studiebesök hos Gotland Whisky

Från och med den 1 juni infördes gårdsförsäljning i Sverige och just nu arbetar producenter och kommuner runt om i landet med att implementera detta. När Almedalsveckan inleds har gårdsförsäljningen precis påbörjats och för att ge ett tillfälle att konkret se hur ett besök går till och hur det praktiskt fungerar bjuder bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen och branschorganisationen Sveriges producenter av alkoholdrycker (SPAA) in till ett studiebesök hos Gotland Whisky.
Tid: 25 juni kl. 09.00-10.00
Samling: Gemensam busstransport från Österport Visby kl. 08:30
Adress: Gotland Whisky, Sockerbruket, 622 54 Romakloster
Arrangörer: Livsmedelsföretagen och Svenska producenter av alkoholhaltiga drycker (SPAA)
Mer information: Kontakta Sara Sundquist, 0709 96 90 44
Gotland Whisky produceras, odlas, lagras och buteljeras på ön
I Roma 15 km utanför Visby i sockerbrukets gamla industrilokaler ligger Gotland Whisky. 2004 påbörjade man resan för att ta fram Gotlands första single malt whisky med korn från Gotland. Idag producerar man 60 000 liter ekologisk maltwhisky per år.
För att visa vad gårdsförsäljning praktiskt innebär visar VD Mattias Croon runt och berättar vilka möjligheter och utmaningar man ser med reformen och hur det fungerar på plats på Gotland Whisky.
Obligatorisk intresseanmälan
Studiebesöket hos Gotland Whisky är öppet för alla, men eftersom besöksantalet är begränsat är anmälan obligatorisk och godkänd först efter att den är bekräftad.
Anmäl intresse (obligatorisk)
För mer information

Jimmy Sandell
