Debatt: Populistiskt myggsilande stärker inte Sveriges försörjningsförmåga

Istället för att genomföra åtgärder som kan göra det billigare att producera mat i Sverige jagar politikerna syndabockar och sprider vilseledande information. Det är djupt oansvarigt i en tid när frågan om matpriserna väcker så starka känslor, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal på DI Debatt.

Följande är utdrag ur debattartikeln som publicerades i Dagens Industri den 21 mars.

”Det är framför allt två saker som återkommer i politikernas utspel om matpriserna. Det ena är att matpriserna i Sverige ökar väldigt mycket mer än i omkringliggande länder. Det andra är att orsaken till de höga matpriserna är bristande konkurrens i den svenska dagligvaruhandeln. De här påståendena har spridits brett och nästintill blivit etablerade sanningar. Men stämmer de?”

Läs även: Debatt: Riksbanken måste erkänna sitt ansvar för inflationen

***

”I Norge har matpriserna bara ökat med 11 procent under samma period. Varför då? Dels är det norska jordbruket kraftigt subventionerat och producenterna skyddade från internationella prissvängningar. Dels är de norska matpriserna sedan länge mycket högre än i Sverige. Om en flaska vatten kostar 8 kronor i Sverige och 10 kronor i Norge och båda två ökar i pris med två kronor, då kommer den svenska flaskan procentuellt öka mer i pris.”

Läs även: Därför stiger svenska matpriser mer än norska

Läs även: Chefsekonomen: ”Vad är det finansministern inte förstår”

***

”Vi har inget att vinna på att försvara dagligvaruhandeln. Men rätt ska vara rätt. De höga matpriserna är inte matbutikernas fel. De extrema kostnadsökningarna slår mot hela livsmedelskedjan, om än i olika utsträckning. Våra medlemsföretag har drabbats av rekordstora lönsamhetstapp fyra kvartal i rad. Försäljningsvolymerna minskar samtidigt som kostnaderna fortsätter öka. Läget för många av våra medlemmar är mycket allvarligt.”

Läs även: Starkt fokus på lågpris och EMV slår hårt mot svenska livsmedelsproducenter

***

”Vi vill avsluta med två uppmaningar till landets politiker. För det första, sluta sprida felaktig information. Det är inte ert fel att Ica-handlare hotas, men populistiska utspel bidrar inte till ett konstruktivt och sansat samtalsklimat. För det andra, sluta sila mygg (och svälja kameler). Lägg istället tid och kraft på att göra det enklare och billigare att producera mat i Sverige.”

Här kan du läsa hela debattartikeln på Dagens Industri.