fbpx
Hoppa till innehåll

Livsmedelsföretagens Hållbarhetsmanifest lyfts till FN-toppmöte

Svenska FAO-kommittén, ledd av statssekreterare Per Callenberg, släppte nyligen en publikation för att bidra till ett hållbart livsmedelssystem. Publikationen är ett bidrag till FN:s toppmöte om livsmedelssystem 2021 och ger flera exempel för hur livsmedelsproduktionen- och konsumtionen kan göras mer hållbar. I detta lyftes Livsmedelsföretagens Hållbarhetsmanifest, något som gläder Livsmedelsföretagens hållbarhetsansvarige Sara Sundquist.

Så kan vi minska matsvinnet – Tre frågor till Sara Sundquist

Matsvinn är ett resursslöseri med stor miljöpåverkan. För att uppmärksamma detta antogs förra året den 29 september som"The International Day of Awareness of Food Loss and Waste", eller "Internationella matsvinnsdagen" på svenska. Under dagen pågår aktiviteter och engagemang världen världen över för att uppmärksamma mål 12.3 i Agenda 2030 - att tillsammans hitta lösningar för att halvera det globala matsvinnet. Vi ställde tre korta frågor till hållbarhetsansvarige Sara Sundquist om matsvinn!

Skatt på engångsartiklar (SOU 2020:48) – Sammanfattning och analys

Regeringen beslutade i september 2019 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på hur en skatt för att minska negativa miljöeffekter av engångsartiklar kan utformas. I augusti 2020 lämnade förordnad utredare Anders Bengtsson utredningens betänkande till regeringen. Nedan följer en kort sammanfattning och analys av Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.