Inbjudan: Matsvinnsdagen 2021 – rädda frukt och grönt

På Matsvinnsdagen den 29 september kl 08.30-10.00 anordnar Matsvinnsnätverket ett digitalt seminarium med information, fakta och inspiration om hur vi kan minska matsvinnet av frukt och grönsaker. Medverkande är representanter från hela livsmedelskedjan, från producent till konsument, inklusive Orkla Food Sverige och Rescued.

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Det är ett enormt slöseri med resurser. Därför har FN målet att halvera det globala matsvinnet till år 2030. För att sätta fokus på frågan har FN instiftat Internationella matsvinnsdagen den 29 september. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker.

I samband med matsvinnsdagen arrangerar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket, Jordbruksverket och SAMS (Samarbete för minskat matsvinn) ett digitalt seminarium som är öppet för alla.

Föreläsarna kommer från hela livsmedelskedjan och arbetar på olika sätt med frukt och grönt. De ska  inspirera till olika sätt att minska matsvinn, från fruktodlingen eller potatislandet, till hemma i köket. Det blir även information om vad som sker inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn, samt hur de olika myndigheterna och organisationerna arbetar i projektet.

Medverkande

  • Caroline Göransson, fruktodlare Lidens Fruktodling
  • Agneta Påander, hållbarhetsdirektör Orkla Food Sverige
  • Truls Christenson, grundare Rescued
  • Katarina Gillblad, sakkunnig ekonom på enheten för otillbörliga handelsmetoder, Konkurrensverket
  • Anne Lunde Dinesen, samordnare Stadsmissionens matbanker
  • Daniel Gherman, försäljningschef och ansvarig för matsvinnsarbetet samt Caroline Larsson färskhetsspecialist, Lidl
  • Minna Hellman, hållbarhetsstrateg Konsumentföreningen Stockholm

Moderator för seminariet är Karin Fritz, projektledare Livsmedelsverket.

Tid

Kl. 8.30-10.00, onsdagen den 29 september.

Anmälan

Seminariet är digitalt via Microsoft Teams, ingen föranmälan behövs. När seminariet startar ansluter du via den här länken:

Öppet seminarium: Matsvinndagen 2021 – rädda frukt och grönt

Kontakt

Om du vill kontakta SAMS gör du det via sams@ivl.se.