fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
CORONAKRISEN | NÄRINGSPOLITIK

Det krävs ett gemensamt ansvar om bagerier och konditorier ska klara att betala hyran

Med anledning av den pågående coronakrisen efterfrågar Livsmedelsföretagen och Sveriges bagare & konditorer (SBK) insatser för minskade hyreskostnader för utsatta hyresgäster. Vi ställer oss positiva till Moderaternas förslag att staten och fastighetsägare tar ett gemensamt ansvar.

Coronavirusets utbrott har resulterat i att försäljningen hos många av landets bagerier och konditorier har tvärnitat med dramatiskt minskade eller helt uteblivna intäkter som följd. Kundtillförseln har minskat och likviditetsbristen blir allt mer akut. Situationen innebär att många bagare och konditorer inte kan betala hyreskostnaderna på samma sätt som tidigare.

Hyrorna är, efter personalkostnaderna, den största kostnadsposten för många bagerier och konditorier. För att minska personalkostnaderna har Livsmedelsföretagen tillsammans med Livsmedelsarbetareförbundet träffat ett centralt avtal om korttidspermittering. Därtill har regeringen infört ett antal olika åtgärder för att stötta företagen. Utöver detta behövs nu konkreta åtgärder som reducerar hyreskostnaderna.

– Jag är mycket oroad över hur situationen slår mot våra bagerier och konditorier och alla deras anställda. I rådande kris är det omöjligt för många små och medelstora företag att betala samma hyresnivåer som tidigare. För att företagen ska ha en chans att överleva krävs konkreta åtgärder, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Fastighetsägarna har uppmanat fastighetsägare att hjälpa sina hyresgäster genom att t.ex. erbjuda förskottsbetalning av hyran månadsvis istället för kvartalsvis, samt genom att vara mer flexibla med öppettider i gallerior. Livsmedelsföretagen och Sveriges bagare & konditorer anser att uppmaningen är ett steg i rätt riktning men att den är otillräcklig i det akuta läge som råder.

Mot bakgrund av detta är Livsmedelsföretagen och Sveriges bagare & konditorer positiva till det förslag Moderaterna presenterade vid en pressträff den 23 mars. Förslaget består i att fastighetsägare uppmanas att sänka utsatta hyresgästers hyror och att staten matchar varje krona i hyressänkning med ytterligare två kronor, ner till halva hyran. Detta vore att ta gemensamt ansvar för den rådande situationen.

– Kriser kräver att alla hjälps åt och tar ansvar. Fastighetsägarna och staten har ett delat intresse av att Sveriges många bagerier och konditorier överlever det stålbad som coronakrisen innebär. Annars är risken stor att fastighetsägarna tappar en stor del av sina hyresgäster och det kommer alla att förlora på, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Axel Granath Sakkunnig, tf press- och mediechef 08-762 65 63070-521 65 63

Axel arbetar nära VD och övrig ledning i frågor rörande förhandling, kommunikation, näringspolitik och intern administration. Hösten 2020 kommer Axel även att vara tf press- och mediechef. Han är utbildad jurist men har tidigare arbetat inom bland annat kommunikation och affärsutveckling.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy