fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
MAT OCH HÄLSA

Efsa publicerar vetenskapligt yttrande om socker

I veckan publicerade den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) sitt vetenskapliga yttrande om socker. Yttrandet beskriver den omfattande säkerhetsbedömning som gjorts av intaget av socker och olika sockerarter och deras potentiella kopplingar till hälsoproblem.

Här hittar du yttrandet i sin helhet

I sina slutsatser noterade Efsa bland annat att:

  • yttrandet bekräftar att det finns kopplingar (olika grader av säkerhet) mellan intag av sockerarter och en rad hälsoproblem
  • intaget av tillsatt och fritt socker bör vara så lågt som möjligt som en del av en näringsmässigt adekvat kost
  • de vetenskapliga bevisen inte tillåter att sätta en tolerabel övre intagsnivå, vilket var det ursprungliga målet med bedömningen och att ytterligare forskning behövs.

Det vetenskapliga yttrandet kommer sannolikt att spela en viss roll i EU:s diskussioner inom Farm to fork om bland annat reformulering och front-of-pack-nutrition-labelling. Det kommer även vara ett viktigt underlag för nationella kostråd till konsumenter.

Efsa:s pressmeddelande finns tillgängligt här och en sammanfattning här.

Elisabet Rytter Forsknings- och nutritionsansvarig 08-762 65 06

Elisabet är ansvarig för områdena forskning och mat-hälsa (nutrition). Hon är sammankallande för Livsmedelsföretagens FoU-referensgrupp och Nutritionsgruppen med vilka hon driver frågor som finansiering av livsmedelsforskning och livsmedelsindustrins bidrag till goda matvanor. Elisabet är medicine doktor i nutrition, var industridoktorand på institutionen Klinisk Nutrition och Metabolism vid Uppsala universitet och har en bakgrund som FoU-chef i livsmedelsindustrin.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.