fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
MILJÖ OCH HÅLLBARHET

Farm to Fork - ett samtal med svenska Europaparlamentariker

Den 20 april arrangerade Livsmedelsföretagen och LRF ett digitalt panelsamtal om EU:s livsmedelsstrategi Farm to Fork med deltagande av bl.a. Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Pär Holmgren (MP). Nu kan du se samtalet i sin helhet på vår Youtube-kanal.

Här kan du titta på seminariet i efterhand

EU-kommissionen presenterade i maj 2020 sin strategi ”Farm to Fork” för hur EU:s livsmedelskedja ska göras mer hållbar. Ministerrådet kom i oktober fram till sin uppfattning om strategin, då de ställde sig bakom de övergripande målsättningarna men efterfrågade konsekvensanalyser av de specifika målen. Europaparlamentet i sin tur håller just nu på att förhandla fram sin position och en omröstning i utskotten för jordbruk och miljö sker i juni.

Med anledning av detta bjöd Lantbrukarnas Riksförbund och Livsmedelsföretagen in till en digital paneldebatt om strategin med de svenska Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Pär Holmgren (MP). I samtalet deltog även Emma Wiesner (C), Palle Borgström, LRF, och Henrik Samuelson, Paulig/Livsmedelsföretagen. Moderator var Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin.

Paneldeltagarna resonerade kring frågeställningar som

  • Vilka möjligheter och utmaningar ser vi utifrån ett europeiskt och svenskt perspektiv med strategin?
  • Hur ska man kunna tillgodose att strategin fungerar i alla EU-länder, givet att utgångsläget i länderna ser olika ut?
  • Hur hållbar är den svenska livsmedelsproduktionen idag – klarar vi utmaningarna eller kommer importen att öka?
  • Vilken roll har EU globalt att sätta standarder för klimat och hållbarhet och hur påverkar det handeln?

Dokument

Nicklas Amelin EU-expert +46-8-762 65 18+46-70-329 60 80

Nicklas arbetar med EU-lagstiftning inom livsmedelsområdet och bevakar även EU-samarbete i livsmedelsfrågor där det ännu inte finns gemensam lagstiftning, t ex inom mat och hälsa. Nicklas arbetar i stor utsträckning på plats i Bryssel och där är han bl a aktiv inom vår europeiska branschorganisation FoodDrinkEurope där han är ordförande för Food and Consumer Policy Committee. Nicklas har tidigare arbetat på regeringskansliet och på EU-kommissionen i Bryssel.

Magnus Hultman VD-assistent och medlemsansvarig 072-501 53 7808-762 65 75

Magnus är VD-assistent och medlemsansvarig på Livsmedelsföretagen. Han har det övergripande ansvaret för att hantera VD:s administrativa uppgifter och ansvarar dessutom för vår medlemsservice. Magnus är den du ska kontakta om du har frågor om fakturor, ert medlemskap, om du behöver avboka dig från någon av våra utbildningar eller om du helt enkelt har en fråga som du är osäker på vem du ska vända dig till. Magnus har mångårig erfarenhet från en rad olika befattningar inom servicenäringen.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy